Over Museum Kaap Skil

Bij Museum Kaap Skil ontdek je de roemruchte maritieme geschiedenis van Texel. De collectie bevat topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de kust van het eiland op de zeebodem liggen. Van de 16e tot de 18 e eeuw lag daar de Reede van Texel, waar handels- en oorlogsschepen voor anker gingen. Die tijd herleeft op ’s werelds grootste maritieme maquette in het entreegebouw van het museum. Opgedoken vondsten uit scheepswrakken vertellen verhalen over verre reizen, rijkdom, avontuur en ontbering. Buiten, in het openluchtmuseum, is te zien hoe het leven op Texel vroeger was. In de vakanties bruist het er van de activiteiten. Museum Kaap Skil is een leuk én leerzaam dagje uit!

 

Topvondsten

Voor de kust van Texel liggen tientallen wrakken op de zeebodem. Eén wrak is wel heel bijzonder. In dit zogenaamde Palmhoutwrak werden de meest exclusieve voorwerpen gevonden. Het schip bleek de bezittingen van een puissant rijke familie te herbergen. Uniek waren de textiele vondsten; met name een aantal verbazend goed gebleven kledingstukken werden groot nieuws. Een selectie van de honderden opgedoken objecten uit dit wrak is te zien in de tentoonstelling Palmhoutwrak. Je ziet er onder andere een nog bijna intacte zijden jurk van koninklijke allure, een trouwjurk met ingeweven zilver, een verguld zilveren pronkbeker en een exclusieve toiletset.

Plattegrond Museum Kaap SkilVeelzijdige tentoonstellingen

Museum Kaap Skil gaat in de meest brede zin over het leven met, van, op en bij de zee. De tentoonstellingen in het entreegebouw belichten de rol van Texel in wereldhandel van de 16e tot 18e eeuw. Naast de maquette waarop te zien is hoe de Reede er rond 1660 uitzag en de vondsten uit het Palmhoutwrak, vind je er ook de tentoonstelling Wereldreis. Vondsten uit verschillende wrakken illustreren de handel naar alle windstreken. De wereldwijde handel bracht veel rijkdom, maar ging ook gepaard met uitbuiting en ontberingen. Achter het entreegebouw vind je een aantal, veelal monumentale gebouwen met tentoonstellingen over visserij, scheepvaart en jutterij en een nog werkende graanmolen. Ook zie je er hoe mensen vroeger leefden in het oude vissersdorp Skil.

Oud vissersdorp

Langs de Skilsloot staan authentiek ingerichte vissershuisjes, een bakkerswinkel en een smederij. Het water komt uit de pomp, warmte van de houtkachel en er is zelfs een bedstede in de keuken. Wonen en werken liep door elkaar; de timmerman had zijn werkplaatsje aan huis.

In het openluchtmuseum zijn van mei tot oktober regelmatig ambachtslieden aan het werk. Kijk mee met de nettenboeters, touwslagers, smid en molenaars.

Geschiedenis museum

Museum Kaap Skil is begonnen als een eenmalige tentoonstelling van vondsten van duikers en jutters. Dit was zo’n succes, dat werd besloten er een permanente plek voor te zoeken. In 1981 werd het Maritiem & Jutters Museum opgericht, de voorloper van het huidige Museum Kaap Skil. De thema’s van het museum zijn steeds verder uitgebreid met bijvoorbeeld visserij, ambachten en oude schepen. Toen het museum in 2014 een nieuw entreegebouw kreeg, is de naam veranderd.

Betekenis Kaap en Skil

De naam van het museum verwijst naar de scheepvaart en de locatie van het museum. Een kaap is een baken voor de scheepvaart, een belangrijk markeringspunt op het land. Het indrukwekkende entreegebouw van het museum kan met recht een kaap genoemd worden. Skil is de Texelse naam voor het dorp Oudeschild, het vissersdorp waar Museum Kaap Skil te vinden is.
Museumkids kidsproof 2024 Museum Kaap Skil

Kinderen

Een bezoek aan Museum Kaap Skil is ook voor kinderen een avontuur. Kinderen hebben Museum Kaap Skil daarom tot Kidsproof museum 2024 uitgeroepen.