Sluiten

Over Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil zit vol verhalen en avonturen over de roemruchte zeegeschiedenis van het eiland Texel. De collectie bevat topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de Texelse kust gevonden zijn. In de zeventiende-eeuw verzamelden de handels- en oorlogsschepen hier bij aankomst en vertrek. Die tijd herleeft in ’s werelds grootste maritieme maquette, die in het prijswinnende entreegebouw staat. Buiten, in het openluchtmuseum, is te zien hoe het leven op Texel vroeger was. In de vakanties bruist het er van de activiteiten. Museum Kaap Skil is een leuk én leerzaam dagje uit!

Plattegrond Museum Kaap Skil

Veelzijdige tentoonstellingen

Kaap Skil gaat in de meest brede zin over het leven met, van, op en bij de zee. Het bevat tentoonstellingen over visserij, scheepvaart, jutterij en het belang van Texel in de zeventiende-eeuw. In die tijd was Texel een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart. Voor de kust bij Oudeschild lag de Reede van Texel, de grootste ankerplaats ter wereld.

Schatten uit scheepswrakken

In de tentoonstelling Archeologie onder Water zijn honderden opgedoken objecten te bewonderen. Ze komen van schepen die eeuwen geleden op de Reede van Texel zijn vergaan. Bedolven onder het zand zijn de scheepswrakken en hun lading eeuwenlang bewaard gebleven. Deze vondsten geven een unieke inkijk in het leven aan boord en de voorwerpen die in die tijd verscheept en verhandeld werden.

Topvondsten

Een zeer zeldzame vondst op de Reede van Texel werd in 2016 wereldnieuws. Duikers hadden bij het zogenaamde Palmhoutwrak unieke stukken textiel aangetroffen, waaronder een volledig gave en zeer exclusieve zijden jurk. Volgens hoogleraar Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam is er zelden, misschien wel nooit, zo’n grote vondst gedaan in een maritieme context. Veel onderdelen duiden op een zeer rijke eigenaar. Wetenschappers proberen momenteel de intrigerende geheimen achter deze collectie te achterhalen.

Openluchtmuseum

Achter het entreegebouw van het museum bevindt zich een bruisend openluchtmuseum waar van mei tot oktober regelmatig oude ambachten worden getoond. Vissermannen boeten er luid pratend hun netten, er wordt touwgeslagen, vis gerookt en de smid werkt zich in het zweet in de smederij. Het openluchtmuseum bevat authentiek ingerichte vissershuisjes, een graanmolen, de jutterij en verschillende tentoonstellingen.

Internationaal bekroond

Het entreegebouw van Kaap Skil is bekroond met internationale prijzen voor de architectuur en exposities. In New York ontving dit door Mecanoo Architecten ontworpen pand de Architizer A+ Award in de categorie Musea. De jury koos het entreegebouw van Kaap Skil uit inzendingen uit meer dan 100 landen. In 2014 kreeg het museum een Special Commendation tijdens de Luigi Micheletti Award Ceremony, een jaarlijkse Europese competitie van de voor innovatieve musea die zich bezighouden met geschiedenis, industrie of wetenschap. Het museum kreeg de speciale vermelding voor creativiteit en het hoge niveau van de museale presentatie.

Geschiedenis museum

Kaap Skil heeft een bijzondere geschiedenis. Het is begonnen als een eenmalige tentoonstelling van opgedoken en gejutte spullen door duikers en jutters. Dit was zo’n succes, dat werd besloten er een permanente plek voor te zoeken. In 1981 werd het Maritiem & Jutters Museum opgericht. Dit was de voorloper van het huidige Museum Kaap Skil. De samenwerking met duikers en jutters is door de jaren heen gebleven. De thema’s van het museum zijn steeds verder uitgebreid met bijvoorbeeld tentoonstellingen over visserij, ambachten, oude schepen en de Texelse veerdienst. Toen het museum in 2014 een nieuw entreegebouw kreeg, is de naam veranderd.

Betekenis Kaap Skil

De naam van het museum verwijst naar de scheepvaart en de locatie van het museum. Een kaap is een baken voor de scheepvaart, een belangrijk markeringspunt op het land. Het indrukwekkende entreegebouw van het museum kan met recht een kaap genoemd worden. Skil is de Texelse naam voor het dorp Oudeschild, het vissersdorp waar Kaap Skil te vinden is.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil