Sluiten

Over Kaap Skil

Museum Kaap Skil is een veelzijdig museum over de maritieme geschiedenis van Texel. De naam verwijst naar de scheepvaart en de locatie van het museum. Een kaap is een baken voor de scheepvaart, een belangrijk markeringspunt op het land. Het indrukwekkende entreegebouw van het museum kan met recht een kaap genoemd worden. Skil is de Texelse naam voor het dorp Oudeschild, het vissersdorp waar Kaap Skil te vinden is.

Het entreegebouw van Kaap Skil is bekroond met internationale prijzen voor de architectuur en exposities. Achter het gebouw bevindt zich een openluchtmuseum met authentiek ingerichte vissershuisjes, een graanmolen, de jutterij en verschillende tentoonstellingen.

Kaap Skil gaat in de meest brede zin over het leven met, van, op en bij de zee. Er zijn tentoonstellingen over visserij, scheepvaart, jutterij en het belang van Texel in de Gouden Eeuw. In de VOC-tijd was Texel een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart. Voor de kust bij Oudeschild lag de Reede van Texel, de grootste ankerplaats ter wereld. Deze tijd komt tot leven op en rond een levensechte maquette waarop 160 miniatuurscheepjes een goed beeld geven van hoe het eruit zag.

In de tentoonstelling Archeologie onder Water zijn honderden opgedoken objecten te bewonderen, afkomstig van schepen die eeuwen geleden op de Reede van Texel zijn vergaan. Bedolven onder het zand zijn de scheepswrakken en hun lading bewaard gebleven.

Kaap Skil heeft een bijzondere geschiedenis. Het is begonnen als een eenmalige tentoonstelling van opgedoken en gejutte spullen door duikers en jutters. Dit was zo’n succes, dat werd besloten er een permanente plek voor te zoeken. In 1981 werd het Maritiem & Jutters Museum opgericht. Dit was de voorloper van het huidige Museum Kaap Skil. De samenwerking met duikers en jutters is door de jaren heen gebleven. De thema’s van het museum zijn steeds verder uitgebreid met bijvoorbeeld tentoonstellingen over visserij, ambachten, oude schepen en de Texelse veerdienst. Toen het museum in 2014 een nieuw entreegebouw kreeg, is de naam veranderd.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil