Sluiten

Hoe maak je uit zeewier nieuwe materialen, die gebruikt kunnen worden als alternatief voor plastic? Het ontwerpduo Klarenbeek en Dros is aan de slag gegaan met deze vraag en wier uit de Noordzee. In de tentoonstelling ‘Van wier tot waar’ bij Museum Kaap Skil presenteren zij hun onderzoek, werkwijze en resultaten. 

Objecten, waar onder de pronkbeker, geprint van uit zeewier gewonnen materiaal

Milieubewust

Klarenbeek en Dros wonnen in oktober 2018 de New Material Award met hun vijfjarig onderzoek naar biopolymeren uit lokaal gekweekte algen en zeewier. Het wier heeft tijdens het groeien veel CO2 gebonden en het eindproduct is recyclebaar, composteerbaar en circulair. Hierdoor vormt het materiaal een milieubewust alternatief voor niet-afbreekbare plastics uit fossiele grondstoffen.

Zeebouw; het nieuwe boeren

Het kweken van grondstoffen in zee wordt ook wel het nieuwe boeren of zeebouw genoemd. Omdat de oppervlakte aan landbouwgronden beperkt is en er veel kansen liggen voor het boeren op zee, onderzoeken Klarenbeek en Dros de mogelijkheden voor het gebruik van gekweekt wier. Zij willen hiermee een nieuwe circulaire productieketen stimuleren en ontwikkelen.

Kunst ontmoet wetenschap

Voor SEA, Science Encounters Art, lieten Klarenbeek en Dros zich inspireren door de collectie Onderwaterarcheologie van Museum Kaap Skil. Via het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee konden ze gebruik maken van de eerste gekweekte wieren uit de Noordzee. In de tentoonstelling ‘Van wier tot waar’ presenteren zij de hieruit voortgekomen processen en materialen.

Gebruiksvoorwerpen uit 3D-printer

De rijkdom aan verschillende componenten in zeewier biedt een scala aan kansen. Bijvoorbeeld voor de productie van de brandstof bio-ethanol en voor toepassingen in voedsel voor mens en dier, cosmetica en farmaceutische producten. Het duo Klarenbeek en Dros houdt zich bezig met gebruiksvoorwerpen, omdat deze een langdurige koolstofbinding garanderen en de voorwerpen zo dienen als vorm van CO2-opslag. Ze maken de gebruiksvoorwerpen met behulp van een 3D-printer, die ook in de tentoonstelling te zien is. Bij aanwezigheid van de kunstenaars wordt de printer in werking gesteld.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil