Sluiten

 “Een schip dat spullen vervoerde voor heel rijke, mogelijk zelfs koninklijke personen, lag 400 jaar begraven onder het zand op de zeebodem.”

Een aantal jaren geleden werd een unieke collectie archeologische objecten in de Waddenzee ontdekt. In het Palmhoutwrak, een wrak van een groot houten zeilschip, waren persoonlijke bezittingen uit de rijkste jaren van de Gouden Eeuw gevonden. Naast de onderdelen van een garderobe van adellijke herkomst, waaronder een bijna gave zijden japon, bevatte de vondst ook zilverwerk. Een verguld zilveren pronkbeker uit deze collectie is minutieus gerestaureerd en nu te zien in de tentoonstelling ‘Pronkstuk uit het Palmhoutwrak’. 

Verguld

De pronkbeker is vermoedelijk in Neurenberg in Duitsland rond het einde van de zestiende eeuw gemaakt. De gedreven en gegoten vergulde beker is versierd met bloempatronen, vazen en mascarons. Op de deksel staat een sculptuur van de Romeinse oorlogsgod Mars. Zijn schild is verloren gegaan. Neurenberg stond bekend om zijn zilversmeden, die tot in de tweede helft van de zeventiende eeuw vergelijkbare pronkbekers maakten.

Aangetast

Het eeuwenlange verblijf op de bodem van de Waddenzee heeft de beker sterk aangetast. Het object was in drie delen gebroken en deels platgedrukt. Door het zoute zeewater is de beker bedekt geraakt met een donkere laag van corrosiebulten. Restauratie-experts van Restaura hebben de aanslag zorgvuldig verwijderd en de losse delen weer aan elkaar bevestigd.

Pronken met rijkdom

Pronkbekers hadden geen andere functie dan wat hun naam al zegt: ze dienden om te pronken. Zo’n zilveren bokaal, al dan niet verguld, fraai versierd en van een flinke afmeting, trok behoorlijk de aandacht. Alleen heel rijke mensen konden zich zulke kostbaarheden veroorloven. Op schilderijen die welgestelde mensen van zichzelf lieten maken, werden soms ook pronkbekers afgebeeld.

Onderzoek Palmhoutwrak

Het Palmhoutwrak was een zwaarbewapende straatvaarder, geschikt om handel te voeren op de Middellandse Zee. De vondsten uit het Palmhoutwrak vertellen het verhaal over dit relatief onbekende, maar zeer belangrijke handelsgebied van de Hollandse schepen in de 17e eeuw. Momenteel wordt de Palmhoutwrakcollectie onderzocht en geconserveerd. Het onderzoek is te volgen op een groot touchscreen in de tentoonstelling. Op termijn brengen Museum Kaap Skil en de provincie Noord-Holland deze unieke collectie weer terug naar Texel.

De Pronkbeker uit het Palmhoutwrak is van 9 maart tot 3 november te zien. Koop hier de tickets.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil