Sluiten

Tentoonstelling - Poederdoos uit het PalmhoutwrakOpnieuw is een unieke vondst uit het Palmhoutwrak te zien bij Museum Kaap Skil. Tussen alle puissant rijke, opgedoken objecten troffen de onderzoekers een heel bijzondere poederdoos aan. Gemaakt van verguld messing, met gedetailleerde afbeeldingen die verwijzen naar mythologische verhalen. De exclusieve, luxe poederdoos is tot 7 november te bewonderen in het museum.

Afbeeldingen

Op de poederdoos zijn aan de ene kant een dame en een zwaan te zien. Deze voorstelling verwijst naar een Grieks-mythologisch verhaal: Leda en de Zwaan. Oppergod Zeus veranderde zichzelf in een zwaan om Leda, een getrouwde vrouw, te verleiden. De andere zijde is versierd met een afbeelding die verwijst naar de Romeinse mythologie. Hierop staan Venus en Cupido afgebeeld. De afbeeldingen zijn met groot vakmanschap in het metaal gedreven.

Gebruiksvoorwerp

Een poederdoos was in de zeventiende eeuw een essentieel onderdeel van de toilettafel van een dame. Omdat deze poederdoos aan beide zijden versierd was, was hij mogelijk bedoeld om aan een ketting te dragen. De afbeeldingen op de poederdoos, die vrij expliciet verwijzen naar verleiding en seks, maken het tot een heel persoonlijk, intiem object. Mogelijk is het een luxe geschenk geweest.

Het Palmhoutwrak

De poederdoos is een van de vele honderden bijzondere voorwerpen die de Texelse duikers in 2014 uit het Palmhoutwrak boven water hebben gehaald. Onderzoekers hebben jaren werk om alle objecten te onderzoeken en te conserveren. Museum Kaap Skil verwacht een aantal topvondsten uit deze collectie vanaf de zomer van 2022 in een permanente opstelling tentoon te kunnen stellen.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil