Sluiten

Schilderijen van zand, zo zien lakprofielen van een dijk eruit. Het zijn afdrukken van zeven eeuwen dijkbouw, gemaakt tijdens opgravingen bij fort De Schans, vlakbij Oudeschild.

Ook in de Middeleeuwen beschermden de mensen het land met dijken tegen het zeewater. De dijken van toen werden van andere materialen gemaakt dan tegenwoordig. Op de lakprofielen is te zien dat het oudste deel van de dijk, dat stamt uit de 14e eeuw, van zeegras was gemaakt. Zeegras werd wier genoemd en zo’n dijk heette een wierdijk. Zeegras groeide massaal op ondieptes in de Waddenzee. Het werd geoogst, gedroogd en tussen rijen palen aangestampt.

De komst van de paalworm maakte een einde aan de wierdijken. De palen, die het wier op zijn plek moesten houden, werden aangetast. Vandaar dat mensen zand en stenen gingen gebruiken voor de aanleg van dijken.

Het lakprofiel bestaat uit losse afdrukken, die met elkaar een dwarsdoorsnede van de dijk tonen. Op de afdrukken, die met een speciaal soort lak zijn gemaakt, zijn de verschillende lagen in de grond goed zichtbaar.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil