Sluiten

Voor de bouw van de Afsluitdijk was de Zuiderzee van groot belang voor vissers van Texel – net als voor vissers uit talloze andere dorpen en steden rond deze binnenzee. De visserij was één van de belangrijkste bronnen van voedsel en inkomsten in de hele regio. Maak in de tentoonstelling Boten bij de vis kennis met de Zuiderzeevissers, hun schepen en de werven waar ze werden gebouwd.

De schepen van Zuiderzeevissers moesten in de eerste plaats veilig en stabiel zijn. Daarnaast moest de vorm aansluiten bij de locaties waar gevist werd en moest het schip voldoende ruimte bieden om de vis vers op te slaan. Texelaars voeren vooral op blazers. Een voorbeeld hiervan is de TX 11, een blazer uit 1894 waarvan de restanten bij Museum Kaap Skil te vinden zijn.

Rond de visserij ontwikkelde zich een ware industrie: scheepswerven, zeilmakerijen en touwslagers speelden allemaal hun eigen rol in de Zuiderzee-economie. Met de afsluiting van de Zuiderzee en de komst van metalen schepen, raakten de houten schepen in onbruik voor de visserij. Sommige kregen een nieuwe functie in de pleziervaart. De overgebleven scheepswerven richtten zich op scheepsonderhoud of andere vormen van scheepsbouw.

In de tentoonstelling Boten bij de vis zie je modellen van schepen, uniek beeldmateriaal van scheepswerven en originele objecten die gebruikt werden in de visserij. Naast de tentoongestelde collectie, is er op een touchscreen een digitaal archief te bekijken, met aanvullend fotomateriaal en filmfragmenten. Op Zuiderzeecollectie.nl is dit digitale archief nog uitgebreid met artikelen, boeken en aanvullend fotomateriaal. De Tentoonstelling is tot 11 november 2018 te zien bij Museum Kaap skil.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil