Sluiten
Kaftan uit Palmhoutwrak

De sluiting van de kaftan

Een oosterse kaftan, opgedoken bij een zeventiende-eeuws scheepswrak dat op de bodem van de Waddenzee ligt. Deze kaftan wordt momenteel onderzocht, waarna hij weer in Kaap Skil tentoongesteld zal worden. Bij dit zogenaamde Palmhoutwrak zijn honderden unieke objecten gevonden, waaronder een zeer bijzondere collectie textiel. Deze garderobe bestaat vooral uit westerse kledingstukken, maar onderzoekers van de School of Historical Dress in Londen hebben dit stuk als een de oosterse kaftan geïdentificeerd. Vanwege het formaat denken de onderzoekers dat deze kaftan van een vrouw of een kind is geweest.

Traditioneel gewaad

Een kaftan is een traditioneel gewaad uit het Midden-Oosten, dat in de zeventiende eeuw door zowel mannen als vrouwen gedragen werd. De patronen op de opgedoken weelderige, zijden kaftan vertonen veel overeenkomsten met kledingpatronen die door Ottomaanse kleermakers gebruikt werden. De stijl van de grote zilveren knopen is Perzisch. De luxe stof, grote knopen en dure kleurstoffen wijzen op een welgestelde eigenaar. De vezels van het kledingstuk zijn zeer kwetsbaar.

Onderzoek

De oosterse kaftan wordt op dit moment onderzocht door een internationaal team van wetenschappers. Daarom is dit topstuk nu niet in het museum te zien. In de tentoonstelling Duiken in Details is het onderzoek naar de vondsten uit het Palmhoutwrak te volgen. Op een groot touchscreen kun je kiezen uit verhalen, foto’s en achtergrondinformatie. In 2021 zal het onderzoek zijn afgerond. Dan worden de voorwerpen uit het wrak in het museum tentoongesteld.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil