Sluiten
Kaftan uit Palmhoutwrak

De sluiting van de kaftan

Een oosters gewaad, opgedoken bij een zeventiende-eeuws scheepswrak dat op de bodem van de Waddenzee ligt. Bij dit zogenaamde Palmhoutwrak zijn honderden unieke objecten gevonden, waaronder een zeer bijzondere collectie textiel. De meeste van de gevonden kledingstukken zijn westers, maar er zitten er ook enkele bij die heel oosters aandoen. Een voorbeeld daarvan is dit fluwelen gewaad, dat mogelijk een kaftan was. Vanwege het formaat denken onderzoekers dat het van een kleine vrouw of een kind is geweest.

Mogelijk Ottomaans

Het gewaad bestaat uit twee onderdelen: een jasje en een korte rok. Omdat de gescheurde randen overeenkomen, wordt er vanuit gegaan dat de stukken aan elkaar hebben gezeten. Het oosters aandoende gewaad was mogelijk een kaftan uit het Ottomaanse Rijk, hoewel het op een aantal punten wel verschilt van bekende Ottomaanse kaftans uit de zeventiende eeuw. Het kledingstuk vertoont ook overeenkomsten met enkele gewaden die in Oost-Europa bewaard zijn gebleven. De stijl van de grote zilveren knopen lijkt Perzisch te zijn, en er lijken nog twee knopen te ontbreken.

Kostbaar

Hoewel de herkomst niet helemaal zeker is, is het wel duidelijk dat het kaftan-achtige kledingstuk ontzettend kostbaar is geweest. De felrode kleur is afkomstig van Amerikaanse cochinelle, één van de meest exclusieve kleurstoffen van de zeventiende eeuw. De vezels van het kledingstuk zijn zeer kwetsbaar.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil