Puzzelen met stukjes tapijt van 350 jaar oud
Dertien fragmenten van een oosters tapijt, opgedoken bij een zeventiende-eeuws scheepswrak dat op de bodem van de Waddenzee ligt. Dit tapijt wordt momenteel onderzocht, waarna hij weer in Kaap Skil tentoongesteld zal worden. Bij dit zogenaamde Palmhoutwrak zijn honderden bijzondere en unieke objecten gevonden, waaronder dit zeldzame tapijt. Op de restanten ervan zijn onder andere dieren en bloemen te zien. Wetenschappers hebben het materiaal, de weeftechniek, kleuren en motieven uitgebreid onderzocht. Ze denken dat het tapijt in het noorden van India is vervaardigd, in de regio van Lahore. Vandaar dat wij het de naam Lahore-tapijt hebben gegeven.
Vermoedelijk stamt het tapijt uit het tweede kwart van de zeventiende eeuw. Tapijten met exotische taferelen waren in de Gouden Eeuw zeer in trek. Van schilderijen uit die tijd is bekend dat een tapijt in de regel over de tafel werd gelegd.
Het Lahore-tapijt wordt op dit moment onderzocht door een internationaal team van wetenschappers. Daarom is dit topstuk nu niet in het museum te zien. In de tentoonstelling Duiken in Details is het onderzoek naar de opgedoken schatten uit het Palmhoutwrak te volgen. Op een groot touchscreen kun je kiezen uit verhalen, foto’s en achtergrondinformatie. In 2021 zal het onderzoek zijn afgerond. Dan worden de voorwerpen uit het wrak in het museum tentoongesteld.