Sluiten

Detail Japon uit het PalmhoutwrakEén van de topstukken in de collectie van Kaap Skil is een zeventiende eeuwse jurk van koninklijke allure, opgedoken uit de Waddenzee. Deze jurk wordt momenteel onderzocht, waarna hij weer in Kaap Skil tentoongesteld zal worden. De indrukwekkende zijden jurk is gevonden bij een scheepswrak, dat de naam Palmhoutwrak heeft gekregen. Het kostbare kledingstuk is, ondanks een verblijf van bijna vier eeuwen op de zeebodem, vrijwel intact gebleven. Het is een wereldwijd unieke vondst; er is nauwelijks kleding uit de zeventiende eeuw bewaard gebleven. Wetenschappers verwachten nog jaren nodig te hebben om alle vragen die de jurk heeft opgeroepen, te beantwoorden.

Materiaal

De jurk is gemaakt van zijde. De stof is geweven in damast, waarmee een bloemmotief is aangebracht. Het is bijna zeker dat de japon één kleur had. Zowel het model van de jurk, als het ruime gebruik van zijde, wijzen op een eigenaar uit de hogere kringen van de samenleving. In deze japon werd geen zilver- of gouddraad ontdekt, in andere textieldelen uit de Palmhoutwrak-vondst wel. Mogelijk was deze jurk dus bedoeld voor dagelijks gebruik.

Model

De jurk bestaat uit een lijfje met een aangerimpelde wijde rok die openvalt aan de voorzijde. Het lijfje heeft ingezette mouwen, met losvallende overmouwen en mouwkappen. De hals is voorzien van een opstaande kraag. Het model van de gevonden jurk vertoont overeenkomsten met de kleding die op schilderijen uit de vroege zeventiende eeuw zijn afgebeeld. De rode japon die op een schilderij van William Larkin wordt gedragen door gravin Catherine Howard lijkt qua model erg op de opgedoken jurk. Interessant is dat verschillende kledingstukken uit het Palmhoutwrak van dezelfde maat lijken te zijn. Waarschijnlijk waren ze van één eigenaar.

Onderzoek

De jurk wordt op dit moment onderzocht door een internationaal team van wetenschappers, waardoor dit topstuk nu niet in het museum te zien is. In de tentoonstelling Duiken in Details is het onderzoek naar de opgedoken schatten uit het Palmhoutwrak te volgen. Op een groot touchscreen kun je kiezen uit verhalen, foto’s en achtergrondinformatie. In 2022 zal het onderzoek zijn afgerond. Dan worden de voorwerpen uit het wrak in het museum tentoongesteld.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil