Sluiten

Pronkstukken

De Jurk uit het Palmhoutwrak

Eén van de topstukken in de collectie van Kaap Skil is een zeventiende-eeuwse jurk van koninklijke allure, opgedoken uit de Waddenzee. Het kostbare kledingstuk is, ondanks een verblijf van bijna vier eeuwen op de zeebodem, vrijwel intact gebleven. Deze unieke vondst is vanaf juli 2022 te zien in een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling.


Lees verder

De geldkist van de Wezenputten

Een metalen geldkist van 72 x 38,5 x 42 cm. Het is de kist waarin de opbrengsten van de verkoop van ijzerhoudend water werd bewaard. Dat water werd verkocht aan de zeeschepen op de Reede van Texel.


Lees verder

Model van het spiegelretourschip Oranje

De Oranje was een spiegelretourschip. Dit type schip was speciaal ontwikkeld voor de lange reizen naar Indië, onder de vlag van de VOC. Ze hadden een groot laadvermogen om veel handelswaar mee terug te kunnen vervoeren.


Lees verder

Model van de Hollandia

De Hollandia was lange tijd het vlaggenschip van de Hollandse oorlogsvloot. Tromp en De Ruijter voerden afwisselend het gezag. Toen De Zeven Provinciën in de vaart kwam en de functie van vlaggenschip overnam, werd de Hollandia het schip voor de snelle verrassingsaanvallen.


Lees verder

Model van het fluitschip 'Vrouwtje van Stavoren'

De Vrouwtje van Stavoren was een straatvaarder: een fluitschip dat geschikt gemaakt was voor de kustvaart op Zuid-Europa. Ze had relatief weinig kanonnen aan boord, en zal vooral Franse wijn vervoerd hebben.


Lees verder

Model van de pinas Amste-lant

De Amste-lant was een pinas. Pinassen waren snelle, goed bewapende zeezeilers met behoorlijk veel laadvermogen. Vanwege die eigenschappen waren pinassen ook populair onder zeerovers.


Lees verder

De Pronkbeker uit het Palmhoutwrak

Een verguld zilveren pronkbeker, opgedoken uit een zeventiende-eeuws scheepswrak dat op de bodem van de Waddenzee ligt. Bij dit zogenaamde Palmhoutwrak zijn persoonlijke bezittingen uit de rijkste jaren van de Gouden Eeuw gevonden, waaronder zilverwerk. De pronkbeker is hier een voorbeeld van. Deze unieke vondst is vanaf juli 2022 te zien in een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling.


Lees verder

Oosterse kaftan uit het Palmhoutwrak

Een oosterse kaftan, opgedoken uit een zeventiende-eeuws scheepswrak dat op de bodem van de Waddenzee ligt. Bij dit zogenaamde Palmhoutwrak zijn honderden unieke objecten gevonden, waaronder een zeer bijzondere collectie textiel. Deze garderobe bestaat vooral uit westerse kledingstukken, maar onderzoekers van de School of Historical Dress in Londen hebben dit stuk als een de oosterse kaftan geïdentificeerd. Deze unieke vondst is vanaf juli 2022 te zien in een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling.


Lees verder

Lahore tapijt uit het Palmhoutwrak

Dertien fragmenten van een oosters tapijt, opgedoken bij een zeventiende-eeuws scheepswrak dat op de bodem van de Waddenzee ligt. Op de restanten van dit zeldzame tapijt zijn onder andere dieren en bloemen te zien. Wetenschappers denken dat het tapijt in het noorden van India is vervaardigd, in de regio van Lahore. Fragmenten van het tapijt zijn vanaf juli 2022 te zien in een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling in Museum Kaap Skil.


Lees verder

Kruitmaatjes uit het Palmhoutwrak

Kruitmaten van hout en leer, opgedoken bij een zeventiende-eeuws scheepswrak dat op de bodem van de Waddenzee ligt. Bij dit zogenaamde Palmhoutwrak zijn honderden bijzondere objecten gevonden. Het schip was zwaar bewapend, vermoedelijk omdat het op de Middellandse zee voer. De Noord-Afrikaanse kust wemelde van de ‘Barbarijse zeerovers’, waar men zich tegen wilde beschermen. De kruitmaatjes zijn vanaf juli 2022 te zien in een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling in Museum Kaap Skil.


Lees verder
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil