Sluiten

Knopen van een oosterse kaftan, gevonden in het Palmhoutwrak

Als duiker heb je in de Waddenzee vaak hooguit een halve meter zicht, zo troebel is het water. Ondanks het beperkte zicht doen de mensen van Duikclub Texel soms een spectaculaire ontdekking. Zo ook in 2014, toen bleek dat een nieuw deel van een wrak op het Burgzand was vrijgespoeld.

Exclusieve lading

Ergens rond 1650 is het schip vergaan op de Reede van Texel. Net terug uit de subtropen, met buxushout als deklading. Buxushout, ook wel palmhout genoemd, is hoogwaardig hardhout dat bestemd was voor de luxe meubelmakerij. Het wrak kreeg daarom de naam ‘Palmhoutwrak’. Maar het hout was niet het enige. In het wrak vonden de duikers ook nog een unieke collectie zeventiende-eeuws textiel met bijbehorende gebruiksvoorwerpen.

Onderzocht

De objecten van het Palmhoutwrak zijn eigendom van de overheid. Ze worden zijn uitgebreid onderzocht en geconserveerd. Sommige voorwerpen zijn gerestaureerd. Een selectie van de objecten uit het Palmhoutwrak is vanaf eind juli 2022 te zien in de tentoonstelling in de kelder van het entreegebouw van Museum Kaap Skil.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil