home

Reede van Texel herleeft voor even

Twee dagen voor Sail Den Helder, op 21 en 22 juni, is er op Texel al veel te zien. Vele tall-ships doen Oudeschild aan en laten oude tijden herleven. In de Gouden Eeuw lag daar voor de kust de Reede van Texel; de belangrijkste ankerplaats ter wereld. Tijdens Pre-Sail Texel zullen er voor even weer prachtige oude schepen te zien zijn. Daarnaast zijn er allerlei festiviteiten op de haven en is een unieke onderwatervondst uit de Gouden Eeuw te zien in Museum Kaap Skil.

Speciaal voor Pre-Sail is het museum op woensdagavond tot 20:00 geopend.    

Reede van Texel
In de Gouden Eeuw ankerden de rijk beladen schepen van en naar Amsterdam voor vertrek en bij terugkomst op de Reede van Texel. Het moet een indrukwekkend schouwspel zijn geweest van masten en zeilen, geluiden van krakend hout en klotsende golven. Bij Kaap Skil kun je ervaren hoe dat was bij de levensechte maquette van de Reede. Combineer de Pre-Sail met een bezoek aan Kaap Skil en ontdek alles over die tijd.

Unieke vondst
Van 16 tot en met 25 juni is een nieuwe unieke vondst uit het Palmhoutwrak te zien in Museum Kaap Skil. Dit schip zonk in de zeventiende eeuw op de Reede van Texel. Na ‘de jurk’ die in 2016 in het museum te zien was, wordt nu een oosters gewaad - een kaftan – getoond uit hetzelfde wrak. Vanwege het kleine formaat denken de onderzoekers dat de kaftan vermoedelijk van een vrouw of een kind is geweest. De luxe stof, grote knopen en dure kleurstoffen van het kledingstuk wijzen op een welgestelde eigenaar.

Programma Pre-Sail
De Pre-Sail vindt plaats op 21 en 22 juni in de haven van Oudeschild op Texel.  Het belooft een geweldig spektakel te worden een groots havenfeest, een gezellige Sailmarkt en rondvaarten langs de zeilschepen. Bekijk het programma van 21 en 22 juni op de website van Pre-Sail 2017. Op 22 juni vertrekken de schepen naar Sail Den Helder. Dat vindt plaats van 22 t/m 25 juni.

Graag het formulier invullen