Ezelshoofd geborgen

Gepubliceerd op 17 januari 2017

Ezelshoofd op de Hors, TexelDoor de storm van afgelopen vrijdag is een historisch scheepsonderdeel aangespoeld op de Hors op Texel. Het gaat om een ezelshoofd; een blok dat op de ondermast zat bij grote zeilschepen. Wandelaar Henk Wuis ontdekte het 300 kilo zware eikenhouten voorwerp. Inmiddels is het ezelshoofd geborgen door de gemeente Texel, in samenwerking met Museum Kaap Skil en de Provincie Noord-Holland.

Behoud

Om te voorkomen dat het bij een nieuwe storm zou verdwijnen is het ezelshoofd zo snel mogelijk veiliggesteld. Het onderwatererfgoed van Texel is van groot belang voor het ontrafelen van de Texelse, Nederlandse en internationale (maritieme) geschiedenis. “Museum Kaap Skil gaat zich in eerste instantie richten op de conservering van het object, daarna zal onderzocht worden of er meer ontdekt kan worden over deze bijzondere vondst,” vertelt museum-manager Corina Hordijk.

Veel wrakken rond Texel

De zeebodem rond Texel ligt bezaaid met scheepswrakken. Niet zo gek als je bedenkt dat hier eeuwen geleden dagelijks honderden schepen lagen en voorbij trokken. Het eiland zorgde voor een min of meer beschutte plek. De Reede van Texel was in de Gouden Eeuw zelfs ’s werelds belangrijkste ankerplaats. Vanaf de late 12e eeuw lagen de ankergebieden vooral aan de zuidkant van het eiland.  Later besloeg de Reede van Texel de gehele oostzijde van het eiland, met het dorp ’t Schilt (Oudeschild) als belangrijk middelpunt. In Museum Kaap Skil kun je een levensgrote maquette bekijken van de Reede van Texel.

Vondsten

Veel eeuwenoude wrakken liggen diep onder het zand en komen misschien wel nooit meer tevoorschijn. Tijdens stormen geeft de zeebodem soms wat van deze geheimen prijs. In de expositie Archeologie Onder Water kun je veel opgedoken voorwerpen zien die afkomstig zijn van vrijgespoelde wrakken.