home

Extra onderzoek jurk en Palmhoutwrak

April 2016 werden bij Museum Kaap Skil unieke opgedoken objecten uit een Texels wrak gepresenteerd waaronder een volledig gave jurk. Sindsdien wordt door diverse wetenschappers vanuit de Universiteit van Amsterdam uitgebreid onderzoek gedaan naar deze ‘Schat van het Palmhoutwrak’. NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, heeft twee historici €100.000,- toegekend voor onderzoek naar de historische achtergrond van de schat.

De historici, dr. H.J. Helmers  van de Universiteit van Amsterdam en dr. N.N.W. Akkerman van de Universiteit Leiden, zoeken naar aanwijzingen over de herkomst van het schip en de eigenaar van de kostbare lading. NWO hoopt dat het historisch onderzoek naar de achtergrond van de vondst nieuw licht zal werpen op de Engels-Nederlandse culturele en politieke relaties.

Bovengenoemd historisch onderzoek is aanvullend op het archeologisch, historisch en technisch onderzoek aan de objecten, dat plaatsvindt onder leiding van prof.dr. Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam. Over dit onderzoek, gefinancierd door de Provincie Noord-Holland, volgt binnenkort meer nieuws vanuit Museum Kaap Skil.

Graag het formulier invullen