home

Opgedoken japon inspireert Britse ontwerper

De opgedoken 17e -eeuwse japon die begin dit jaar werd gepresenteerd in Museum Kaap Skil heeft inspiratie geleverd voor de nieuwste collectie van de beroemde Canadees-Britse ontwerper Erdem Moralioglu. Zijn show tijdens de London Fashion Week stond in het teken van het scheepswrak waar de unieke vondst gedaan werd: de catwalk was van hout, omgeven door zeilen en er waren projecties en schilderingen van de zee.

GardeRobe
Afgelopen voorjaar zorgde de presentatie van de uit de Waddenzee opgedoken japon uit de zeventiende eeuw voor wereldnieuws. “Zelden, misschien wel nooit, is er zo’n grote vondst gedaan in een maritieme context” zei hoogleraar Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam destijds. De japon en een aantal bijbehorende kledingstukken en voorwerpen waren gedurende een maand te zien in de sneak-preview ‘GardeRobe’ in Museum Kaap Skil. Duizenden mensen kwamen er speciaal voor naar het museum.

Onderzoek
De vondsten liggen nu in depot in het archeologiecentrum van de Provincie Noord-Holland, de eigenaar van de spullen. Ondanks dat de jurk nu niet te bezichtigen is, houdt hij de gemoederen nog steeds bezig. Onderzoekers van onder andere de Universiteit van Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed richten zich op archeologische, technische en historische vraagstukken. Daarbij wordt ook onderzocht hoe de voorwerpen zo veilig mogelijk te behouden voor de toekomst.

Meer weten?
Op onze website is meer te lezen over de vondst van de japon. Van de show tijdens de London Fashion Week is meer te zien op de website van de Vogue. De Canadees-Britse ontwerper Erdem Moralioglu heeft een eigen label ERDEM en werkt vanuit London.

Graag het formulier invullen