home

Visserstruien II in Kaap Skil

Donderdag 23 juni werd de tijdelijke tentoonstelling Visserstruien ll in museum Kaap Skil geopend. Stella Ruhe en Maarten Roeper gaven de aftrap met een gezamenlijke steekje averecht op breipennen met dikte 20.

Tot voorjaar 2017 zijn 53 gebreide truien uit bijna evenzoveel vissersdorpen uit Nederland te zien in het museum in Oudeschild. Daarna reist een groot deel van de tentoonstelling door naar Museum The Mo in Sheringham, Norfolk, U.K.

Cultureel Erfgoed
Na het succesvolle boek en bijbehorende tentoonstelling Vissertruien (2013) kwamen er opnieuw verhalen en oude foto’s van vissers in gebreide truien binnen. Reden voor auteur Stella Ruhe om een tweede deel samen te stellen uit de periode 1875-1950. In die tijd droegen vissers gebreide truien van wollen sajet van het Texelse schaap. Foto’s uit verschillende vissersplaatsen laten zien dat de motieven en kleuren van de truien plaats- en streekgebonden zijn. Het fraaie breiwerk laat een vakmanschap en grote creativiteit zien van de talloze anonieme vrouwen en meisjes die de truien maakten. Voor de reizende tentoonstelling zijn tientallen van deze truien aan de hand van de foto’s opnieuw gebreid. Na het Katwijks Museum is Kaap Skil aan de beurt om dit unieke erfgoed op creatieve wijze aan bezoekers te laten zien.

Jac. P. Thijsse
Eerst werd gedacht dat Texel geen eigen trui had. Op smakelijke wijze vertelde Stella Ruhe dat ze herhaaldelijk bot ving in haar zoektocht naar de Texelse trui. Totdat ze gebeld werd door Kaap Skil. Daar was ontdekt dat er wel degelijk een foto met visser in trui was, alleen werd daar steeds overheen gekeken. Middelpunt van deze foto is namelijk Jac. P. Thijsse. Visser Jan Kooger staat naast hem, in gebreide trui. In de tentoonstelling ontbreekt de trui uit Oudeschild natuurlijk niet. Daarnaast zijn er ook twee truien uit Oosterend, waaronder een voor kinderen.

De Visserstruien zijn tot eind februari 2017 in museum Kaap Skil te zien, gratis toegang voor museumkaarthouders

Graag het formulier invullen