home

Om en Nabij Texel (schilderijen en tekeningen)

25 februari 2016

Schilderij Reddingsboot 'Eierland' bij de redding van de 'Laurdal', C.C. Dommershuizen, is onderdeel van de tentoonstelling. De Stranding van de Laurdal was in 1873, het schilderij is van 1876.

In het graanpakhuis, is vanaf heden tot 30 mei 2016 de tentoonstelling Om en Nabij Texel. De tentoonstelling bevat schilderijen en tekeningen uit de eigen collectie van het museum en bruiklenen.

Texel heeft altijd aantrekkingskracht gehad op kunstenaars. Toch is het eiland nooit zo beroemd geworden in de wereld van artiesten als bijvoorbeeld de plaatsen Bergen en Laren. Kunstenaars kwamen, slechts een enkeling is gebleven.

Deze tentoonstelling toont de grote diversiteit van kunstenaars die op Texel zijn geweest of hier zijn geboren. Veel van hen werden geïnspireerd door de omringende zee. Anderen kwamen juist voor het weidse land en de natuur van het eiland. Slechts een enkeling waagde zich aan portretkunst. Of de keuze voor het onderwerp gedreven werd door de kunstenaar zelf, de kopers of door de Texelaars die liever een schilderij van hun schip hadden dan van zichzelf is niet te achterhalen. Opvallend is het wel dat de mens ver weg is op de schilderijen.

In de tentoonstelling zijn schilderijen te zien van onder andere Haaike Jaarsma, Conrad Kickert en Ad Blok van der Velden. Tekeningen zijn er van Souwtje de Wijn en Sjoerd Kuperus.

Graag het formulier invullen