home

Molenaars De Traanroeier malen nieuw record

07 januari 2016

Vlnr Dirk Haker, Arie de Ligt, Willem Stolk, Ron Latjes en Klaas Veenbaas op ‘hun’ molen.

De molenaars van molen De Traanroeier zijn wekelijks aan het werk in de molen. Het malen van graan vormt een vast onderdeel van het werk. Toen de molenaars onlangs de balans opmaakten, bleken zij in 2015 maar liefst 10.395 kg graan te hebben gemalen. Een nieuw record!

Het volkorenmeel van De Traanroeier vindt gretig aftrek in de winkel van Kaap Skil. Daarnaast gebruikt De Bonte Belevenis het voor zijn appeltaarten en maakt Bakker Timmer er Texels brood van. Sinds 2015 malen de molenaars naast tarwe ook spelt. Ook het speltmeel wordt in de winkel van Kaap Skil verkocht. Het is een succes gebleken; de helft van het meel dat daar vorig jaar over de toonbank ging was speltmeel.

De molenaars hebben sinds enige tijd de woensdagmiddag als vaste werkmiddag. Als de wind gunstig is malen ze het graan op de steenzolder, helemaal bovenin de molen. De aandrijving van de molenstenen gebeurt dan door de wind. Bij te harde of juist te weinig wind wijken ze uit naar de elektrische maalstoel op de begane grond.

Met het meel van de molen kunnen tal van heerlijkheden worden gemaakt. Een bewijs daarvan vormde het uitgebreide aanbod aan taarten tijdens de bakwedstrijd die Stichting De Traanroeier afgelopen jaar organiseerde. Maar ook hartige baksels, broden en pannenkoeken zijn heel lekker met het volkorenmeel. Wie ermee aan de slag wil kan terecht bij Kaap Skil; een kilo tarwemeel kost € 2,-, een kilo speltmeel € 3,-.

Graag het formulier invullen