home

Opening 'in de orde van de jutter'

08 maart 2015

In Kaap Skil is de tentoonstelling ‘In de orde van de jutter’ te zien. De tentoonstelling bestaat uit collages van jutter Wim Kruiswijk.

Flessenpost & frietvorkjes in Kaap Skil
Vrijdag 8 maart werd de tijdelijke tentoonstelling ’In de orde van de jutter’ geopend in Kaap Skil met het maken van flessenpost door de genodigden, die in groten getale aanwezig waren.
In Kaap Skil is tot na de zomer de tentoonstelling ‘In de orde van de jutter’ te zien. Deze bestaat uit collages van jutter Wim Kruiswijk. De tentoonstelling werd vrijdag geopend met het maken van flessenpost door alle aanwezigen, om de romantiek hiervan eer aan te doen en om Kaap Skil overzee te brengen.

Gastcurator
Burgemeester Francine Giskes en wethouder cultuur Eric Hercules schreven de eerste brief. Deze bevat een bijzondere opdracht voor de vinder. Het museum koestert de ambitie om een grote tijdelijke internationale tentoonstelling te maken met jutkunst van langs de hele wereldkust. De vinder van deze flessenpost wordt uitgenodigd gastcurator te zijn en een kunstenaar uit zijn/haar omgeving voor deze tentoonstelling aan te dragen. Overige aanwezigen schreven naar eigen inzicht een boodschap, die vergezeld van vrijkaartjes voor het museum in flessen gedeponeerd werd. De flessen worden buitengaats gepost door de bemanning van de TX 19 Elisabeth Christina, in de hoop dat de zee ze ver brengt.

Wattenstaafjes & waterschoenen
De tentoonstelling bevat collages van de Zandvoortse jutter Wim Kruiswijk, die een voorliefde voor flessenpost heeft, en daarnaast kleine vondsten telt, ordent en structureert. Hieruit ontstaan bijzondere werken. Een hart van flessendoppen, L&M sigaretten in yin yang; frietvorkjes, golf tees, wattenstaafjes, nepkikkers en waterschoentjes gerangschikt op kleur en vorm zijn slechts enkele voorbeelden van wat Kruiswijk maakt met zijn strandvondsten.
Bij de tentoonstelling en de opening is de documentaire Zee van verhalen van Dana Verbaan te zien, over de bijzondere manier van jutten en leven van Wim Kruiswijk.

Graag het formulier invullen