home

Oeuvreprijs voor architect Kaap Skil

01 december 2015

Koningin Máxima reikte maandagmiddag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2015 uit aan architect Francine Houben, oprichter en creatief directeur van Mecanoo-architecten uit Delft. Mecanoo is de architect van het in 2012 geopend entreegebouw van Kaap Skil.

Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op het gebied van cultuur of natuur in Nederland. Het Cultuurfonds kende de prijs toe aan Houben vanwege haar decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. Haar ontwerpstijl kenmerkt zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid, aldus het Cultuurfonds. De uitreiking vond plaats in het Muziekgebouw aan t IJ in Amsterdam.

De ontvanger van de prijs krijgt, naast een vrij besteedbaar bedrag van 75.000,-, een startkapitaal van 75.000,- om een eigen cultuurfonds op naam in te stellen. Naam en doelstelling van dit fonds worden bepaald door de ontvanger. Houben stelde het Eye Opener Fonds in, om innovatie van bibliotheken te stimuleren Diezelfde dag verscheen ook een boek van Houben/Mecanoo: People Place Purpose. Hierin worden de drijfveren getoond van Houben en haar team bij het ontwerpen van gebouwen en openbare ruimten in binnen- en buitenland. Zeventien projecten komen in het boek aan bod, waaronder ook Kaap Skil.

(Bron: www.Texelplaza.nl)

Graag het formulier invullen