home

Studenten Sandberg Instituut presenteren resultaten Texelbezoek in Kaap Skil

18 oktober 2015

Studenten werken onder andere met een 3D printer in Kaap Skil (Foto: Fashion Matters)

Afgelopen week brachten studenten van de master Fashion Matters van het Sandberg Instituut Amsterdam een bezoek aan Texel, om onderzoek te doen naar nieuwe materialen, visies en productiemethoden die hun toepassing kunnen vinden binnen de textielindustrie. Zij presenteerden hun resultaten zaterdag in Kaap Skil, museum van jutters & zeelui.

Kerndocent en ontwerper Eric Klarenbeek nam de twaalf studenten mee naar het eiland, waar zij kennis maakten met onder andere het zeewiercentrum bij het NIOZ, Zilt Proefbedrijf, jutten en een paddenstoelenexcursie met Ecomare ondernamen. De studenten vertaalden de materialen en technieken die zij waren tegengekomen naar nieuwe toepassingen en concepten. De reis startte en eindigde in Kaap Skil, waar de studenten zaterdag hun resultaten presenteerden. Een jury, die bestond uit wethouder Eric Hercules, ontwerper Maartje Dros en museummanager Corina Hordijk, beoordeelde de presentaties.

De resultaten varieerden van een 3D geprinte armband van oesterpulp tot een installatie om zelf een windmolen te worden en energie over te dragen. Jury beoordeelde op ‘Texel-, technology-, en Fashion Matters’, oftewel relevantie met het eiland, nieuwe technieken, en mode/esthetiek. Dit kwam het beste tot uiting bij Timna Weber, met haar uitgebreide onderzoek naar mogelijkheden van materialen uit lokale bronnen, zoals algen, wieren en kwallen. Mona Steinhäußer die iedere krab zijn eigen verhaal liet vertellen en Rafael Kouto die met zijn zelf ontworpen collectie - deels natuurlijk en artificiële - zeewezens een ander perspectief op ons leven en het leven in zee bood.

De presentaties waren voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling met lichtobjecten van jutkunstenaar Maria Roelofsen, te bezoeken tot 31 januari 2016. Het museum wil hiermee een koppeling maken tussen verleden, heden en toekomst van de Texelse eilandcultuur die voortkomt uit leven met en van de zee.

Meer over de master Fashion Matters: http://sandberg.nl/fashionmatters

Graag het formulier invullen