home

Presentatie onderzoeksresultaten ‘witte portaal’ Brakenstein tijdens Open Monumentendag

Karin van der Lem bestudeert de rijke houtbewerking van het witte portaal

Restaurator historische binnenruimten Karin van der Lem onderzocht het afgelopen jaar een eeuwenoud binnenportaal, afkomstig uit Brakenstein. Van der Lem presenteert haar verrassende resultaten tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 september, 14.00 uur in Kaap Skil, toegang gratis.

Twee historische binnenportalen uit Brakenstein zwierven vanaf 1947 over het eiland. De een belandde eind jaren ’80 in het Schoutenhuis in Den Burg, de ander in losse onderdelen in 2014 in Kaap Skil, museum van jutters & zeelui. Karin van der Lem deed onderzoek naar verflagen, materialen en achtergrond van het ‘witte portaal’ in Kaap Skil. Hier kwamen zeer verrassende resultaten uit voort. Van der Lem presenteert deze tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 september om 14.00 uur in het museum, waar dan ook het portaal in losse onderdelen te zien is. 

Bij dit onderzoek zijn de Universiteit van Amsterdam, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Gemeente Texel en Kaap Skil (Stichting Texels Museum) betrokken.

Naast de presentatie van Van der Lem worden in Kaap Skil tijdens de Open Monumentendag ambachten gedemonstreerd, is er een bakwedstrijd met meel van molen De Traanroeier en kunnen bezoekers een Juttersstuk maken met Paulien Valk. Het museum is de hele dag gratis toegankelijk.

 

Graag het formulier invullen