home

Flessenpost dobbert terug naar Texel

Jessica Moldenhaver en haar oma Agnes Teuber

De aantrekkingskracht van het Texelse strand blijkt enorm, ook voor flessenpost. Met de opening van de tentoonstelling ‘In de orde van de jutter’ in Kaap Skil, museum van jutters & zeelui, maakten alle aanwezigen een flessenpost. De TX 19 ‘postte’ de 38 flessen begin maart voor de Engelse kust, om te zorgen dat de flessen niet gelijk om de hoek zouden aanspoelen.

Post op zee blijkt niet beïnvloedbaar. Al eerder werd een fles gevonden bij het Engelse Sheringham. Op 2 april zijn er twee berichten gevonden, op Texel nota bene! Ger Nugteren uit Papendrecht vond een fles met brief van Pepijn Lijklema ter hoogte van paal 21 ½. De Duitse Jessica Moldenhaver zag een fles ‘met iets erin’ in de vloedlijn liggen bij paal 12. Zij was met haar van oorsprong Texelse oma Agnes Teuber (‘geboren Witte’) een weekje op het eiland voor familiebezoek. Op de foto staan zij in de tentoonstelling ‘In de orde van de jutter’ met collages van Wim Kruiswijk, die met het maken van de flessenpost geopend is en te zien is tot na de zomer.   

De flessenpost heeft hemelsbreed ruim 310 kilometer afgelegd. In eerste instantie stond er een oostenwind, die, in combinatie met stroming, in ieder geval één bericht naar de Engelse kust bracht. Daarna stak een westenwind op, mede waardoor minimaal twee flessen richting de Texelse kust zijn gedobberd. Het is aannemelijk dat ook op de andere Waddeneilanden een fles aanspoelt.

Graag het formulier invullen