home

De Traanroeier maalt nieuw record

09 januari 2014

Boven: Molenaar Klaas Veenbaas geeft een groepje kinderen uitleg op de stelling van de molen
Onder: Molenaars Dirk Haker en Willem Stolk laten zien hoe de molen werkt

De vrijwillige molenaars van molen De Traanroeier in Oudeschild hebben in 2013 een recordhoeveelheid graan gemalen. In totaal produceerden zij 8.567 kilo Texels volkorenmeel, dat verwerkt is tot broden, taarten en pannenkoeken.

De molenaars van De Traanroeier malen het meeste graan in opdracht. Grote afnemers zijn Bakkerij Timmer (5.420 kilo) en de Bonte Belevenis (1.600 kilo). In 2013 kwam daar nog 200 kilo bij voor het Amsterdamse Buurtbroodje. De rest, 1.347 kilo, is verkocht in de winkel van Kaap Skil. Het meel dat de Bonte Belevenis afneemt komt voor een deel in de vorm van appeltaart weer terug naar Kaap Skil, waar het een van de toppers van het restaurant is.

Het malen gebeurt indien mogelijk op de wind. Wanneer dit niet kan, wijken de molenaars uit naar de elektrische maalstoel die op de begane grond in de molen staat.

De molenaars zijn elke woensdag aan het werk op de molen. Voor bezoekers van Kaap Skil vormt hun aanwezigheid een extra attractie. Het is bijzonder om te zien hoe het graan gemalen wordt en de molenaars delen hun enthousiasme graag met bezoekers. Momenteel kan de molen niet draaien omdat er tijdens de decemberstormen schade aan de wieken is ontstaan. Dit wordt binnenkort hersteld.

De molenaars van De Traanroeier hebben aan het eind van vorig jaar op verzoek van Bakkerij Timmer een partij spelt gemalen. Het meel ervan werd positief ontvangen door de bakkers. Het is dan ook goed mogelijk dat de molenaars dit jaar hun assortiment uitbreiden met speltmeel.

De vier molenaars hebben onlangs een extra vrijwilliger mogen verwelkomen. Omdat zij naast het malen ook onderhoudswerkzaamheden aan de molen uitvoeren, is meer hulp zeer gewenst. Wie tijd heeft op woensdagochtend en enthousiast is om mee te helpen, kan zich melden bij Kaap Skil via onze mail of 0222-314956. Een van de molenaars neemt dan contact op.

Graag het formulier invullen