home

Tentoonstelling recyclekunst Bruinvis in Kaap Skil

13 november 2014

Uiteenlopende kunstwerken van gerecyclede materialen, gemaakt door de bovenbouwleerlingen van o.b.s. De Bruinvisschool in Oudeschild, zijn de komende weken te zien in Kaap Skil, museum van jutters & zeelui.

De afgelopen weken hebben alle leerlingen van groep 5 t/m 8 op o.b.s. De Bruinvis in Oudeschild, onder leiding van Maurice Christo van Meijel, een kunstwerk gemaakt van gerecycled materiaal. Dit in het kader van ‘Kunstenaar in de Klas’. Een door Artex en de scholen zelf ontwikkelde leerlijn rond beeldende vorming, waar de Texelse basisscholen sinds vorig jaar mee werken. Dit jaar staat de leerlijn in het teken van ruimtelijke
technieken.

Recycling
De leerlingen zijn met medewerkers van Ecomare de Texelse duinen in gegaan om materialen te verzamelen, gekoppeld aan een les over afval scheiden en sorteren. Ook werden de leerlingen uitgedaagd materialen van huis mee te nemen. Bedoeling is hen bewust te maken van afval, en dat je daar soms nog prima iets anders mee kunt doen. Kunst maken bijvoorbeeld. De leerlingen werkten in groepjes om projectmatig tot een eindresultaat te komen.

Tentoonstelling
De resultaten zijn zeer gevarieerd; uiteenlopend van ‘Jut Horse’ (een levensgroot paard geïnspireerd op Warhorse) tot een visserskotter met een kartonnen bandiet aan boord, en van een miniatuur met gymnastiektoestellen voorzien van briefje ‘verboden mee te spelen’) tot een rockster met flessendopjesgitaar. Het karakter van deze kunstwerken sluit goed aan bij het thema ‘jutten’ in Kaap Skil, museum van jutters & zeelui, waardoor deze tijdelijke tentoonstelling goed op z’n plaats is in het museum. In een optocht brachten de leerlingen de werken naar het museum, waar ze voor bezoekers van het museum tot aan de kerstvakantie te zien zijn. Vele partijen werkten samen om dit project tot een succes te maken: Nationaal Park, Aqua TX, Artex, o.b.s. De Bruinvis (leerlingen, leerkrachten én vele ouders), Ecomare en Kaap Skil.

Graag het formulier invullen