home

Voorlezen op De Traanroeier op Nationale Molendag

Op zaterdag 10 mei, tijdens de Nationale Molendag, zijn onze molen De Traanroeier en molen Het Noorden van 10 tot 16 uur gratis toegankelijk, ook voor niet bezoekers van het museum. De molenaars zijn aanwezig en laten de molens draaien als de wind dat toelaat. In De Traanroeier worden van het meel van de molen pannenkoeken gebakken.

De Traanroeier is zaterdag via een aparte ingang aan de Barentszstraat te bezoeken. Vrijwilligers bakken tussen 11 en 15 uur pannenkoeken van het volkorenmeel dat in de molen wordt gemalen. Kinderen kunnen een gratis molen-doeboekje krijgen en molenaar Dirk Haker leest om half twaalf en half drie voor uit het kinderboek ‘Wieke van de molen’ van Ingrid Saul.

De twee Texelse molens zijn heel verschillend, wat het leuk maakt ze beide te bezoeken. De Traanroeier is een graanmolen, met maalstoelen op de bovenste verdieping. Molen Het Noorden werd gebruikt om de polder te bemalen en heeft zijn werkzame deel juist beneden. Bij molen Het Noorden reiken de wieken tot aan de grond, terwijl De Traanroeier een zogenaamde stellingmolen is, met een omloop. Bijzonder is het ook om te zien hoe de molenaar en zijn gezin vroeger in molen Het Noorden gewoond hebben. De woonkamer en de bedsteden zijn op de begane grond langs de rand gebouwd.


Mensen die op de Molendag donateur worden van De Traanroeier krijgen, naast een jaarkaart voor Kaap Skil, een kilo volkorenmeel cadeau. Het donateurschap kost minimaal € 15,- per jaar.

Graag het formulier invullen