home

Europese museumprijs voor Kaap Skil

29 april 2014

Juryvoorzitter Karl Borromäus Murr, Corina Hordijk en Maarten Roeper.

Kaap Skil kreeg een  Special Commendation tijdens de Luigi Micheletti Award Ceremony 2014. Dit is de jaarlijkse Europese competitie van de Luigi Micheletti Foundation, voor innovatieve musea die zich bezig houden met geschiedenis, industrie of wetenschap.  

Van de 16 kandidaten uit 12 Europese landen bleven 6 finalisten over. The 'MUSE', new Science Museum in Trento, Italie,THE ‘MUSE' -The new Science Museum in Trento, Italie, won zo nipt van Kaap Skil, dat de jury besloot het museum in het Texelse Oudeschild te belonen met een Special Commendation. Afgevaardigden Corina Hordijk, locatiemanager en Maarten Roeper, hoofd presentatie & educatie, namen deze oorkonde in ontvangst van juryvoorzitter Karl Borromäus Murr. De jury over Kaap Skil: “Dit museum verdient een speciale vermelding voor haar creativiteit en het hoge niveau van de museale presentatie. De combinatie van levendige en intelligente professionaliteit gecombineerd met aantrekkelijkheid voor het publiek maakt het innovatief en tot een voorbeeld dat navolging verdient in veel delen van Europa.”

Musea die waren genomineerd werden geselecteerd op hun Visitors Quality. Dit betekent dat de bezoekers een attractieve, inspirerende en bovenal een verrassende ervaring meekrijgen. Niet alleen door de kwaliteit van de tentoonstellingen maar net zo goed door de uitstraling van het museum, het museumgebouw, de uitingen naar buiten, de ontvangst en vooral de sfeer.

Kaap Skil gaat over leven met de zee op Texel. Dit wordt verbeeld in tentoonstellingen over jutterij, onderwaterarcheologie, maritieme geschiedenis en de VOC, met als hoogtepunt in de collectie een 18 meter lange maquette van de Reede van Texel. Lokale ‘jutters en zeelui’ brengen de collectie tot leven met het vertonen van oude ambachten en het vertellen van (sterke) verhalen. In 2012 is een nieuw door Mecanoo architecten ontworpen entreegebouw geopend. Dit huisvest twee tentoonstellingen, een museumcafé en een museumwinkel, allen ontworpen door Kossmann.dejong.  

Graag het formulier invullen