home

Texels meel voor bijzonder kunstproject in Amsterdam-Noord

18 september 2013

Meer informatie over het kunstproject en de makers vindt u op de blog buurtbroodje.wordpress.com.

Ambachtelijke korenmolen de Traanroeier in museum Kaap Skil doneert 200 kilo Texels meel aan een bijzonder kunstproject in Amsterdam-Noord: Buurtbroodje. Buurtbroodje is een participatieproject waarbij warme bakker Isken en bewoners van de Latherus- en Nigellebuurt in Amsterdam-Noord samen werken aan een eetbaar kunstwerk – een écht broodje – dat symbool staat voor hun leefomgeving, met als centraal uitgangspunt de kleine bakkerswinkel van Isken middenin de wijk. Het resultaat is nu verkrijgbaar. Met stip het goedkoopste én lekkerste kunstwerk van Nederland: 80 cent voor een overheerlijk zacht volkoren desembroodje met uniek meelstempel, gemaakt van heerlijk meel van Texel.


In Amsterdam verdwijnen steeds meer lokale buurtwinkeltjes. Heel Amsterdam? Nee, niet heel Amsterdam. Een klein bakkerswinkeltje in Amsterdam-Noord blijft moedig weerstand bieden tegen de overweldigende opmars van prijsstuntende supermarkten en hippe winkelstraten. Dit winkeltje, ongeveer zo groot als een huiskamer, is een ontmoetingsplaats voor bewoners. Het vriendelijke bakkerspersoneel kent hun klanten persoonlijk en wisselen heel wat nieuwtjes uit. Het is gewoon gezellig om brood te kopen, vooral op de drukke zaterdagmorgen. Voor Texelse begrippen is dit misschien heel normaal maar in Amsterdam wordt dit steeds zeldzamer. Om deze reden is de winkel van Echte Bakker Isken, in de charmante Latherus- en Nigellewijk, het centrale vertrekpunt van het kunstproject Buurtbroodje van kunstenaar Teresa van Twuijver.

Tijdens speciale workshops van het Buurtbroodje-project gingen bewoners als ‘burgerkunstenaars’ de wijk in. Ze bekeken de huizen en de mensen, ze vertelden verhalen en wisselden ervaringen uit. Al deze ‘conceptuele ingrediënten’ werden verwerkt in een foto, een tekst, een tekening of een sculptuur. Door deze werken naast elkaar te leggen ontstond langzaam het idee voor de vorm van het buurtbroodje: een puntje dat doet denken aan de vele puntdaken en geometrische lijnen in de wijk. Bakker Jeffrey Isken vertaalde dit idee naar een nieuw desemrecept van Texels meel. Het resultaat? Een flinke, driehoekige volkorenkadet die heerlijk zacht is. Het Buurtbroodje werd no nonsense en voor gewone mensen. Typisch ‘Noords’, want de mensen in Amsterdam-Noord zijn wereldwijs en pragmatisch.

Maar daarmee was het Buurtbroodje nog niet uniek. In een volgende workshop werd met elkaar bedacht dat een zogenaamd ‘meelstempel’ dé aanvulling zou zijn die het Buurtbroodje speciaal maakt. Een meelstempel is een goedkope en bijzondere manier van brood decoreren. Oude bewoners van de wijk hebben het zeker niet breed, terwijl de nieuwe import (vaak jonge gezinnen) wat meer te besteden hebben. Het Buurtbroodje zou dus niet te veel mogen kosten. Kunstenaar Teresa van Twuijver, initiatiefnemer van het project, ontwierp een speciaal Buurtbroodje-logo, dat zowel een hoofdletter B is als (op de kant gekeerd) een huisje dat lijkt op de bakkerswinkel van Isken in de Latherusstraat. Op de kop lijkt het logo ook een beetje op een gezicht. Deze ‘budgetdecoratie’ wordt door bakker Isken met sjablonen op de broodjes gestoven.

De Latherus- en Nigellebuurt is een hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kent en toch een zekere afstand houdt. De Buurtbroodjes worden daarom in rijen gebakken en pas in de winkel van elkaar los gescheurd: hetzelfde los-vast-gebeuren als in de wijk. In de bakkerswinkel is tot 21 september een tentoonstelling ingericht van kunstwerken gemaakt door deelnemers. En het Buurtbroodje is er tijdelijk verkrijgbaar voor slechts 80 cent. Kunst was nog nooit zo betaalbaar! En ook nog nooit zo lekker.

Graag het formulier invullen