home

Imposante onderhoudsklus aan De Traanroeier

05 september 2013

Molen De Traanroeier, de graanmolen die op het terrein staat van Kaap Skil, museum van jutters & zeelui, biedt deze week een bijzondere aanblik. Er staat een kraan op de omloop en de wieken zijn uit balans. Dit is omdat de roedes worden doorgehaald, een dure maar periodiek noodzakelijke onderhoudsklus.

De roedes zijn de twee gekruiste dwarsbalken waaraan de vier wieken zitten. Een keer in de tien jaar worden ze doorgehaald, ontroest, geschilderd en weer veilig op hun plek gezet. Doorhalen betekent dat het gedeelte van de roedes dat normaal gesproken in de askop zit wordt losgemaakt en naar buiten geschoven, zodat het bereikbaar wordt voor onderhoud. Met een hoogwerker is hiervoor een kraan op de omloop van De Traanroeier geplaatst.

Het doorhalen van de roedes is specialistisch werk, dat maar door enkele bedrijven kan worden uitgevoerd. Het is een dure, maar tevens heel belangrijke klus, omdat het de veiligheid van de molen garandeert. Alleen door de roedes uit de askop te halen kan gekeken worden of de constructie nog voldoende solide is.

Graag het formulier invullen