Sluiten

Museum Kaap Skil vernieuwt

Museum Kaap Skil vernieuwt 2022

In 2016 werd in Museum Kaap Skil ‘De Japon’ uit het Palmhoutwrak gepresenteerd. Deze unieke vondst van Duikclub Texel bij een zeventiende-eeuws scheepswrak werd wereldnieuws. Sinds de vondst wordt achter de schermen bij Museum Kaap Skil hard gewerkt om in 2022 de Palmhoutwrakcollectie in al haar schoonheid te kunnen presenteren aan het publiek en zo het unieke verhaal van de rol van Texel te midden van de wereldzeeën te vertellen. Voor de presentatie van deze unieke collectie is een verbouwing en interne verhuizingen noodzakelijk. Via deze pagina houden we u van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte.

Collectie met internationale allure

Het kwetsbare textiel dat uit het vier eeuwen oude scheepswrak is gekomen stelt hoge eisen aan de manier waarop het tentoongesteld kan worden. Omdat deze unieke vondsten door licht en lucht snel zouden worden aangetast, moeten de vitrines en ruimtes aan heel strikte voorwaarden voldoen. Een uitdaging die we graag aangaan om deze collectie met internationale uitstraling op Texel te tonen!

Museum Kaap Skil vernieuwt

De jurk, officieel japon, staat symbool voor de internationale handelsconnecties van Nederland waarvan de Reede van Texel vier eeuwen lang het knooppunt was. Het verhaal van de rol van Texel te midden van de wereldzeeën zet ook nieuwe schijnwerpers op de huidige verhalen en collecties van het museum; allemaal onderdelen van een wereldverhaal. In het vernieuwde Museum Kaap Skil zal meer ruimte komen om dit verhaal te vertellen.

Bidbook

Samen met onder andere de Provincie Noord-Holland, die eigenaar is van de opgedoken collectie, heeft Museum Kaap Skil een bidbook opgesteld waarin het toekomstbeeld van het museum wordt geschetst. Hiermee heeft het museum een boekwerk in handen waarmee fondsen, overheden, sponsoren en donateurs kunnen worden geïnformeerd over de plannen van Museum Kaap Skil. Het eerste exemplaar van het bidbook, getiteld ‘Texel en de wereldzeeën. Museum Kaap Skil vernieuwt’, is tijdens de Texelse Archeologiedag op zaterdag 12 oktober door museummanager Corina Hordijk overhandigd aan wethouder Jaap Vlaming en leden van Duikclub Texel. Met het presenteren van het bidbook is de fase van fondsenwerving ingegaan.

Volgen

Op de verschillende social media kanalen van het museum zijn de ontwikkelingen te volgen via #museumkaapskilvernieuwt

 

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil