Sluiten

Maquette Reede van Texel - HollandiaDe Hollandia was lange tijd het vlaggenschip van de Hollandse oorlogsvloot. Tromp en De Ruijter voerden afwisselend het gezag. Toen De Zeven Provinciën in de vaart kwam en de functie van vlaggenschip overnam, werd de Hollandia het schip voor de snelle verrassingsaanvallen.

De Hollandia was 46 meter lang en 12 meter breed. Het schip werd in Amsterdam gebouwd, in 1665. Tijdens de meeste oorlogsreizen voerde Cornelis Tromp het bevel. Hij had een uitstekend tactisch inzicht en wist veel van zeezaken. Het schip diende in de Vierdaagse zeeslag, de Tweedaagse zeeslag, de tocht naar Chatham, de aanval op Harwich, de Eerste en Tweede Slag bij Schooneveld en de slag bij Kijkduin. In 1683 werd het op de terugtocht vanuit Göteborg overvallen door een storm. Het voormalige vlaggenschip zonk voor de kust van Noord-Holland.

Het model is gebaseerd op een afbeelding van het schip op een schilderij van Ludolf Bakhuijzen. De matrozen klimmen vanuit de sloep aan boord van de Hollandia. Op de Hollandia vindt het overleg plaats tussen de bevelhebbers van de verschillende eskaders van de oorlogsvloot. De wimpel en de Dubbele Prins wapperen. Rondom het schip verzamelen zich de sloepen van de overlegpartners.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil