Tentoonstellingen

Museum Kaap Skil is een veelzijdig museum! Bekijk hier de verschillende tentoonstellingen, binnen in de monumentale gebouwen en buiten in het Openluchtmuseum. Ontdek alles over Texel in de Wereldzeeën.

Palmhoutwrak

Wat een rijkdom: uit het 17e-eeuwse Palmhoutwrak zijn de meest exclusieve objecten boven water gehaald. Van een verguld zilveren pronkbeker tot een luxe toiletset. De eigenaar moet steenrijk geweest zijn! Het meest bijzonder zijn de textiele vondsten met een zilveren trouwjurk en een prachtige zijden jurk als absolute topstukken. Bewonder ze in de tentoonstelling Palmhoutwrak.

Lees verder

Wereldreis

De wereldwijde handel in de 16e, 17e en 18e eeuw kende vele gezichten. Al deze aspecten en de centrale rol die Texel toen speelde in de wereldhandel komen aan bod in de tentoonstelling Wereldreis.

Lees verder

Schip in Zicht - De Reede van Texel en de wereld

In de interactieve tentoonstelling 'Schip in zicht - De Reede van Texel en de wereld' komt 's werelds grootste maritieme maquette tot leven.

Lees verder

Jutterij

Windkracht 7 of hoger? Dan blijft een jutter niet binnen! Juist dan gaat hij naar het strand, om te kijken wat er aanspoelt. Het jutten zit de eilandbewoners in het bloed. De jutterij van Museum Kaap Skil hangt en staat tot de nok vol met strandvondsten.

Lees verder

Vissershuisjes

Op het buitenterrein van Museum Kaap Skil is een Oudeschilder straatje uit de eerste helft van de 20ste eeuw nagemaakt. In de kleine vissershuisjes, de smidse en het winkeltje heeft de tijd stilgestaan. Een bezoek aan de huisjes is een feest van herkenning.

Lees verder

Open Depot

In het Open Depot bij Museum Kaap Skil zie je de meest uiteenlopende onderwatervondsten. Opgedoken uit eeuwenoude scheepswrakken. 

Lees verder

Archeolab

In het archeolab worden nieuw gevonden objecten geregistreerd en worden eerste conserverende handelingen uitgevoerd. Soms is hier een conservator of collectiemedewerker aan het werk.

Lees verder

Molen De Traanroeier

Op het museumterrein staat een nog werkende graanmolen. Het monument stamt uit 1727. De molen is tot de tweede verdieping, zolder in molenaarsjargon, toegankelijk voor bezoekers van het museum. Als de molenaars aanwezig zijn kan ook de derde verdieping, de steenzolder, bezocht worden.

Lees verder