Sluiten

Oude Ambachten

Nettenboeten

Bij het vissershuisje is de visserman zijn net aan het boeten. Als een visnet kapot is wordt deze niet weggegooid maar gerepareerd. Netten boeten is het repareren van een net, netten breien is het maken van een nieuw net. Het is een techniek die vissers ook vandaag de dag nog beheersen.

Molen

Met molen De Traanroeier wordt nog steeds graan gemalen. Vanmiddag zijn de molenaars aan het werk in de eeuwenoude molen. Ze smeren de tandwielen, zetten de wieken op de wind en laten de molen het zware werk doen. Met de windkracht worden de molenstenen aangedreven en de zware zakken tarwe en meel gehesen. Wat een vernuftige techniek van drie eeuwen oud! De molenaars vertellen graag over hun bijzondere ambacht.

Smederij

Een groot vuur, ijzeren staven, een blaasbalg, hamer en aambeeld. Dit alles heeft de smid nodig om zijn werk te kunnen doen. In de ouderwetse smidse stookt hij het vuur hoog op. Hij legt het ijzer op de heetste plek in het vuur, tot het roodgloeiend is. Dan haalt hij het uit het vuur en begint erop te slaan met zijn hamer. Een herrie dat het maakt! Langzamerhand zie je de vorm ontstaan. Zodra het ijzer afgekoeld is, moet het terug het vuur in. Je moet het ijzer smeden als het heet is, tenslotte. Kom kijken in de smidse en geniet van dit oude ambacht.

Kruidenierswinkel

In het winkeltje in het openluchtmuseum kun je niks kopen maar je kunt er wel zien hoe mensen vroeger hun boodschappen deden. Meel, bonen, snoepgoed: het stond er allemaal in bakken. De gewenste hoeveelheid werd afgewogen en in papieren zakken gedaan. Achter de winkel is een bakkerij. De oven werd met hout gestookt. Vandaag staat de winkeljuffrouw achter de toonbank, zij verteld graag over het werk in zo’n kruidenierswinkel.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil