Sluiten

Oude Ambachten

Touwslaan

Vissers en andere zeelui hebben allerlei soorten en formaten touw nodig. Deze werden vroeger door de touwslager gemaakt. Tegenwoordig zijn daar machines voor en is touwslaan een vrijwel uitgestorven beroep. Touwslaan is het maken van een touw door garens of draden in elkaar te draaien. Dit gebeurde buiten op de lijnbaan. Soms werden er wel touwen van een paar honderd meter geslagen en daarvoor had je veel ruimte nodig. Op het buitenterrein van Kaap Skil is een korte lijnbaan, heel geschikt voor het maken van bijvoorbeeld een springtouw. Wil je weten hoe het touwslaan werkt? Kom dan je eigen springtouw draaien bij de touwslagers!

Kruidenierswinkel

In het winkeltje in het openluchtmuseum kun je niks kopen maar je kunt er wel zien hoe mensen vroeger hun boodschappen deden. Meel, bonen, snoepgoed: het stond er allemaal in bakken. De gewenste hoeveelheid werd afgewogen en in papieren zakken gedaan. Achter de winkel is een bakkerij. De oven werd met hout gestookt. Vandaag staat de winkeljuffrouw achter de toonbank, zij verteld graag over het werk in zo’n kruidenierswinkel.

Molen

Met molen De Traanroeier wordt nog steeds graan gemalen. Vanmiddag zijn de molenaars aan het werk in de eeuwenoude molen. Ze smeren de tandwielen, zetten de wieken op de wind en laten de molen het zware werk doen. Met de windkracht worden de molenstenen aangedreven en de zware zakken tarwe en meel gehesen. Wat een vernuftige techniek van drie eeuwen oud! De molenaars vertellen graag over hun bijzondere ambacht.

De Zeeman vertelt

Een heel leven op zee, dan heb je wel wat meegemaakt. Hans, een gepensioneerde zeeman, vertelt in de Visserijtentoonstelling honderduit over het leven op zee. Ook laat hij in de scheepswerkplaats zien hoe daar vroeger gewerkt werd.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil