Sluiten

Ambachten

Ambachten herleven in Museum Kaap Skil! 

Met vandaag:

Visroken

Oudeschild is een echt vissersdorp. De meeste ‘Skillers’ zijn ook visliefhebbers; velen hebben zelfs een rookvat in de tuin. Visroken is een vak apart. Het vergt kennis en geduld, maar dan heb je ook wat! De visroker deelt graag zijn geheimen met je. Hij hangt zijn rookvat vol ponen. Als de vis klaar is, mag je proeven. Mmmm!

Touwslaan
Vissers en andere zeelui hebben allerlei soorten en formaten touw nodig. Deze werden vroeger door de touwslager gemaakt. Tegenwoordig zijn daar machines voor en is touwslaan een vrijwel uitgestorven beroep. Touwslaan is het maken van een touw door garens of draden in elkaar te draaien. Dit gebeurde buiten op de lijnbaan. Soms werden er wel touwen van een paar honderd meter geslagen en daarvoor had je veel ruimte nodig. Op het buitenterrein van Kaap Skil is een korte lijnbaan, heel geschikt voor het maken van bijvoorbeeld een springtouw. Wil je weten hoe het touwslaan werkt? Kom dan je eigen springtouw draaien bij de touwslagers!

Spinnen
Kijk mee hoe Texels wol gesponnen wordt. De spinster beheerst de fijne kneepjes van dit oude ambacht.

Nettenboeten
Bij het vissershuisje is de visserman zijn net aan het boeten. Als een visnet kapot is wordt deze niet weggegooid maar gerepareerd. Netten boeten is het repareren van een net, netten breien is het maken van een nieuw net. Het is een techniek die vissers ook vandaag de dag nog beheersen.

De zeeman vertelt
Een heel leven op zee, dan heb je wel wat meegemaakt. Hans, een gepensioneerde zeeman, vertelt in de Visserijtentoonstelling honderduit over het leven op zee. Ook laat hij in de scheepswerkplaats zien hoe daar vroeger gewerkt werd.


 

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil