Sluiten

Workshop Scheepslantaarn maken

Gepubliceerd op 24 december 2019

Een unieke workshop op 2 januari bij Museum Kaap Skil: een houten scheepslantaarn maken. Deze anderhalf uur durende activiteit wordt begeleid door kunstenaar Paulien Valk. Omdat het een proef betreft, is deelname gratis voor bezoekers van het museum. Vooraf aanmelden is wel noodzakelijk, minimumleeftijd is 8 jaar.

Figuurzagen

Bij het beroemde zeventiende-eeuwse Palmhoutwrak is een prachtige houten scheepslantaarn gevonden. Deze lantaarn is de inspiratiebron voor de workshop. De deelnemers gaan de onderdelen ervan figuurzagen, vandaar dat er een minimumleeftijd van 8 jaar geldt voor de workshop. De onderdelen vormen samen een replica van de opgedoken scheepslantaarn.

Brandbaar

Scheepslantaarns dienden, zoals de naam al zegt, voor de verlichting op een schip. De houten lantaarn is een voorloper van de bekende stormlampen die op olie branden. Het houten omhulsel maakte het een gevaarlijk en brandbaar object. Zeker op een houten schip! Door de lantaarn op te hangen, bewoog hij met het schip mee.

Aanmelden

Het maken van een scheepslantaarn vergt tijd en aandacht. Paulien Valk schat in dat het ongeveer anderhalf uur duurt. De workshop begint om 14.00 uur in de Museumwerkplaats van Museum Kaap Skil. Er kunnen maximaal 12 mensen aan deelnemen. Aanmelden kan bij de receptie van Museum Kaap Skil, via info@kaapskil.nl of door te bellen met 0222-314956.

Deelname aan de workshop is gratis, afgezien van de entree tot het museum. Voor mensen die in het bezit zijn van de Texelse of de landelijke museumkaart is ook de entree gratis.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil