Online lezing poederdoos uit het Palmhoutwrak

Gepubliceerd op 14 juni 2021

Tentoonstelling - Poederdoos uit het Palmhoutwrak

Let op: dit is een nieuwsbericht uit 2021. Onderstaande informatie is daardoor (deels) niet meer actueel.

Op vrijdag 18 juni gaf dr Tonny Beentjes, onderzoeker en docent metaalconservering bij de Universiteit van Amsterdam, een lezing over het onderzoek naar de edelmetaalvondsten uit het Palmhoutwrak. In dit inmiddels beroemde scheepswrak zijn tal van bijzondere edelmetalen objecten gevonden. De onderzoekers vallen van de ene verbazing in de andere. In de lezing stond het onderzoek aan de poederdoos centraal. De lezing is hier terug te zien. De poederdoos is tot eind september te zien bij Museum Kaap Skil.

Onderzoek

Het Palmhoutwrak had zo’n bijzondere lading, dat er jaren onderzoek nodig is aan alle objecten. De afdeling van Tonny Beentjes onderzoekt de metalen objecten die in het wrak zijn gevonden. De zilveren, vergulde pronkbeker die in 2019 in Museum Kaap Skil tentoongesteld werd, is er een voorbeeld van. Ook de poederdoos, die tot 30 september te zien is, is door Beentjes en zijn collega’s onderzocht.

Luxe poederdoos

Een poederdoos was voor welgestelde dames uit de 17e eeuw een essentieel onderdeel van hun toilettafel. De in het Palmhoutwrak gevonden doos is aan beide zijden prachtig versierd met mythologische afbeeldingen. De voorstellingen zijn met vakmanschap gedreven in het metaal. De doos is gemaakt van verguld messing, de afbeeldingen verwijzen vrij expliciet naar verleiding en seks. Dit maakt het een heel persoonlijk, intiem object, dat mogelijk een luxe geschenk is geweest.

Uniek object

De onderzoekers hebben gezocht naar het bestaan van een vergelijkbaar soort doos, maar hebben tot nu toe er geen ander voorbeeld van gevonden. Het unieke stuk blinkt ook nog eens uit in complexiteit van de constructie. Al met al zijn er veel factoren waar de onderzoekers enthousiast van worden en waardoor ze de poederdoos kwalificaties geven als ‘spectaculair’, ‘heel interessant’ en ‘intrigerend’.

Lezing

Tonny Beentjes vertelt in de lezing hoe de metaalonderzoekers te werk gaan: de verschillende technieken die worden gebruikt om de objecten te analyseren, de bevindingen van de onderzoekers en de conclusies en hypotheses die eruit voortvloeien. Beentjes vertelt op een toegankelijke manier; de lezing is bedoeld voor ‘de geïnteresseerde leek’. Bekijk de lezing op YouTube:

Accepteer statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.