Documentaire ’t Walvisvaarders Huisje belicht Texels cultureel erfgoed

Gepubliceerd op 18 mei 2020

De walvisvaardersfluit De Swarte Walvis op de maquette van de Reede van Texel in Museum Kaap Skil.

De documentaire ‘t Walvisvaarders Huisje van Wageningen UR vertelt hoe een bijzonder huisje op Texel cultureel erfgoed werd. De documentaire is onderdeel van een groter project dat beoogt cultureel erfgoed langs de kustlijnen van Europa veilig te stellen. Vandaag, op 18 mei 2020, is de online premiere.

Verhalen

De film reconstrueert hoe twee individuele zoektochten naar het verhaal achter het Texelse Walvisvaardershuisje samenkomen. Aan het woord komen Annetje Bendien-Capitain, de huidige eigenaar, en Ineke Vonk, historica en vissersvrouw. Uit hun verhalen is op te maken dat het huisje met de oude bedsteden en blauwe tegels niet een loodshuisje was, zoals altijd gedacht maar bewoond is geweest door de walvisvaarders Claas Daalder en Simon Walig. Inmiddels worden er wekelijks rondleidingen gegeven in het huisje en maken de twee vertellers deel uit van het Texels museumoverleg.

Reede van Texel

Volgens conservator Alec Ewing van Museum Kaap Skil gebruikten veel walvisvaarders de Reede van Texel, en andere Waddeneilanden, als thuisbasis. Het is dan ook geen wonder dat er veel Texelaars bij deze jacht betrokken waren, en dat heeft zijn sporen achter gelaten op het eiland. “Deze documentaire van de Universiteit van Wageningen laat zien hoe deze geschiedenis in een huisje in Den Hoorn verstopt zat, en hoe deze toevallig weer ontdekt werd. Er schuilt ook een persoonlijke geschiedenis achter, van families die zo in hun levensonderhoud voorzagen. Dankzij het werk van onze collega’s bij het Walvisvaardershuisje is de kennis van de Texelse geschiedenis gegroeid en is het eiland een stuk cultureel erfgoed rijker. Ik roep iedereen op om deze documentaire te kijken.”

Documentaire

’t Walvisvaarders Huisje, verhalen van cultureel erfgoed op Texel leent zich voor een breed publiek. Voor geïnteresseerden in cultureel erfgoed en maritiem en kustbeleid geeft de film inzicht in vraagstukken als wanneer iets cultureel erfgoed is, hoe om te gaan met de Nederlandse geschiedenis en welke stappen en actoren er nodig zijn om cultureel erfgoed duurzaam te beheren. De documentaire is via YouTube in zijn geheel te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=EtpkCzNbkmo

Projecten

De documentaire maakt deel uit van het Europese project PERICLES, waarin de Wageningse Universiteit samen met andere Europese universiteiten werkt aan duurzaam beheer van cultureel erfgoed van zee- en kustgebieden. De Waddenzee is één van de case-regio’s van het Pericles project. De WUR besteedt in haar onderzoek in de Waddenzee aandacht aan drie onderwerpen in relatie tot cultureel erfgoed: visserij als traditioneel gebruik (vissersgemeenschappen en vlaggetjesdagen), klimaatadaptatie (dijken en terpen) en het gebruik van de visuele methodes in visserij en natuurbeheer.