Sluiten

17e-eeuwse jurk uit Palmhoutwrak vanaf juli 2022 permanent te zien

Gepubliceerd op 14 oktober 2021

Honderden vondsten uit het Palmhoutwrak zijn vanaf juli 2022 permanent te zien in Museum Kaap Skil. Dit werd bekend gemaakt tijdens een werkbezoek van gedeputeerde Zita Pels aan het museum. Het Palmhoutwrak werd in 2014 ontdekt door duikers van Duikclub Texel en herbergt unieke objecten, waarvan de bekendste wel ‘De Jurk’ is. De collectie is uniek en is onderzocht door een team van internationale wetenschappers.

Museum Kaap Skil vernieuwt 2022

Terug op Texel

De planning is dat in het voorjaar van 2022 kan worden gestart met het inrichten van de tentoonstelling. Deze komt in de maquettezaal en op de eerste verdieping van het hoofdgebouw. Corina Hordijk, artistiek directeur van Stichting Texels Museum: “Het gaat nu echt gebeuren; De Jurk en al die andere prachtige vondsten komen terug naar Texel, terug naar Museum Kaap Skil. Dicht bij de plek waar ze gevonden zijn, en zo hoort het ook gewoon. Wij kunnen niet wachten!”

De provincie Noord-Holland, die eigenaar is van de objecten, heeft Museum Kaap Skil aangewezen als dé plek waar de Palmhoutwrakcollectie zal worden gehuisvest. Vanaf juli 2022 zullen De Jurk en andere objecten hier permanent worden tentoongesteld. Op dit moment werken diverse partijen samen om dit te bewerkstelligen. Geen eenvoudige opgave, want de collectie bestaat uit uiterst kwetsbare objecten. Met name het textiel is zeer gevoelig voor licht en zuurstof. De vitrines in de nieuwe tentoonstelling moeten daarom aan heel strikte voorwaarden voldoen.

Gedeputeerde Zita Pels en directieleden van Stichting Texels Museum Anneke Schrama, Marion Barth en Corina Hordijk

Werkbezoek

Gedeputeerde Zita Pels maakte tijdens haar bezoek kennis met het nieuwe directieteam van Stichting Texels Museum en werd door artistiek directeur Corina Hordijk bijgepraat over de toekomstplannen van Museum Kaap Skil met betrekking tot het permanent tentoonstellen van de vondsten uit het Palmhoutwrak. Tijdens de corona-periode is hard gewerkt om de plannen voor de permanente expositie verder uit te werken. De schetsontwerpen van ontwerpbureau Opera Amsterdam zijn klaar en er worden proeven gedaan met vitrines door vitrine-experts van Meyvaert uit België.

Zita Pels: “Het is mooi om te zien hoe voortvarend en secuur Museum Kaap Skil te werk gaat bij het bewerkstelligen van de tentoonstelling en alles wat daarbij komt kijken. Als eigenaar van de vondsten geeft ons dat een heel goed gevoel. We zijn blij dat de vondsten straks op deze plek getoond zullen worden.”

Ontdek meer

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Waar gebruiken wij uw gegevens voor?
Volg ons

#kaapskil op social media

Vissersstraatje in het openluchtmuseum van Kaap Skil
Schepen van maritieme maquette bij Museum Kaap Skil
Deur van molen in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Touwslagers in openluchtmuseum van Museum Kaap Skil
Vissershuisje in Museum Kaap Skil
Hoofdgebouw Museum Kaap Skil