home

scholen

programma's en arrangementen

Voor scholen en groepen bieden wij speciale programma's en arrangementen.

Neem gerust (vrijblijvend) contact op voor meer informatie of een aanbod op maat.

ENTREE SCHOLEN 2017
€4,50 per persoon, inclusief inleiding, op basis van beschikbaarheid.

Klik hier om het contactformulier te openen...

JUTTERSVERHALEN

Vertellingen voor schoolklassen
Aantal personen: max. 70
Dagen: tijdens openingstijden
Kosten: entree

Ze zijn er nog steeds: jutters die bij westenwind naar het strand gaan met de hoop dat er ergens op het strand dat ene, bijzondere, met niets te vergelijken, prachtige voorwerp aanspoelt waar iedereen jaloers op is. Hoe donkerder de wolken, hoe harder de regen, hoe meer het stuift, hoe beter het wordt voor de jutter op het strand. Niemand te zien, geen strandvonder in de buurt. Het strand is van de jutter. In eenzaamheid vindt de jutter zijn jutjes en verhalen langs de woeste kust.
De jutters en hun verhalen zijn te zien, horen en meebeleven in de jutterij van Kaap Skil. Dagelijks vertellen de jutters er hun eigen en andere sterke verhalen uit het rijke Texelse juttersverleden. Verhalen met humor en slapstick, maar ook met een kritische blik op consumptie en vervuiling. Een pleidooi voor vrijheid en avontuur dichtbij huis.

JUTTERSTUK MAKEN

Workshop voor schoolklassen
Aantal personen: max. 25
Kosten: entree + 75 euro per groep

De vloed laat op het strand van Texel allerlei voorwerpen achter: visnetten, gekleurde touwen, ballonnen, stukken hout en lege flessen. Kunstenares Paulien Valk begeleidt de leerlingen in de workshop Jutterstuk maken om met aanspoelsels van het strand iets eigens te maken. Van niets maak je iets. Deze leuke manier van recyclen geeft de leerlingen inzicht in de rommel die in zee drijft, zet ze creatief aan het werk en is een mooie uitdaging voor de hele klas.
In Kaap Skil zijn allerlei aanspoelsels aanwezig waarmee gewerkt kan worden, maar het is nog leuker om vooraf met de klas zelf te gaan jutten. In het museum worden dan, met de eigen vondsten, de mooiste dingen in elkaar geknutseld.
De activiteit vindt plaats in het oude reddingboothuis op het museumterrein van Kaap Skil. Tot 40 jaar geleden stond dit boothuis nog in het dorp Den Hoorn. Nu is het ingericht als workshopruimte met 25 werkplekken aan robuuste tafels van juthout.

FORT DE SCHANS

Rondleiding voor schoolklassen
Buitenprogramma
Aantal personen: max. 30
Dagen: woensdag
Kosten: 65 euro per groep

Ruim 400 jaar geleden werd, in opdracht van Willem van Oranje, op Texel een fort aangelegd om Noord-Holland te beschermen tegen invallen van de Spaanse legers. Dit fort, gebouwd van grond en stenen, bestaat nog steeds en heeft een bijzondere geschiedenis.
Onder leiding van een gids ontdekken de leerlingen het fort en duiken ze in de geschiedenis van Nederland. Het fort verhaalt over Willem van Oranje, Cornelis Tromp en Napoleon. Het gaat over zeeslagen, rechtspraak, vreemde ziekten en dijkversterkingen. Het is een ontmoeting met bange zeelieden, opstandige boeren, spinnen en vleermuizen. Al met al een spannende tocht waarin de Nederlandse geschiedenis in een notendop voorbij komt.

DE SCHEEPSKIST VAN JACOB HAAFNER

Interactieve vertellingen voor schoolklassen
Aantal personen: max. 30
Dagen: tijdens openingstijden
Kosten: entree

Op 25 juni 1766 vertrok het schip Luxemburg van de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) vanaf de Rede van Texel naar Indië, aan de andere kant van de wereld. Aan boord van de Luxemburg was ook de elfjarige Jacob Haafner, die samen met zijn vader in dienst trad bij de Compagnie.
De avonturen van Jacob en de belevenissen van andere jonge jongens in dienst van de VOC vormen samen de basis voor de scheepskistverhalen van Jacob Haafner.
Wat namen de jongens mee op reis, hoe verging het hun, met wie zaten ze op die schepen en waarom maakten ze überhaupt zo’n lange reis? De voorwerpen in de scheepskist zijn aanleiding voor allerlei verhalen uit de tijd van de VOC. In de interactie tussen de leerlingen en de verteller wordt het harde zeemansleven bij de VOC beeldend en tastbaar.

Graag het formulier invullen