home

organisatie

Vrijwillige begeleiders voor de activiteit 'de Watertafel' gezocht

Spreekt de strijd met het water je aan? Vind je het leuk om kinderen te werken en ze op een speelse manier meer te leren over het belang van onze dijken? Dan is deze functie iets voor jou! Kom ons team van vrijwilligers versterken en geef onze bezoekers een spetterende ervaring in Museum Kaap Skil!

De Watertafel (onderdeel van de expositie van het Hoogheemraadschap) is een spetterende activiteit voor jong en oud. Wist je dat een groot gedeelte van Nederland onder de zeespiegel ligt? Je leert spelenderwijs alles over de kracht van het water, de dijken die ons beschermen, de gevolgen van een stijgende zeespiegel, de functie van een gemaal... en wat is kwelwater eigenlijk? Als begeleider geef je uitleg over de Watertafel en help je kinderen bij hun spel en bouwwerk.

Klik hier voor meer informatie.

Vrijwillige molenaars (m/v) gezocht

26 januari 2017

Het team van molenaars op de molen

Dirk Haker heeft, nu hij de magische grens van tachtig jaar is gepasseerd, besloten een stapje terug te doen in het werk voor molen De Traanroeier. In de 16 jaar dat hij als vrijwillige molenaar actief is geweest op de Oudeschilder graanmolen heeft hij, met collega’s, tienduizenden kilo’s tarwe gemalen en heel veel mensen het vak van molenaar laten meebeleven. Wie neemt het stokje van hem over?

De vrijwillige molenaars van De Traanroeier zijn op verschillende vlakken van groot belang voor de molen en museum Kaap Skil. Ze onderhouden het bouwwerk, waarbij ze kleine klussen zelf uitvoeren. Voor grotere en specialistische werkzaamheden verzorgen ze de uitbesteding en controles. Het maalvaardig houden van de molen is essentieel voor het voortbestaan. Een stilstaande molen gaat snel achteruit.

Naast de zorg voor de molen zelf, zorgen de molenaars ook dat aan de maalopdrachten van Bakker Timmer, de Bonte Belevenis en Novalishoeve wordt voldaan. Aan bezoekers van het museum en schoolgroepen vertellen ze over het vak van molenaar, de molen en de techniek. Kaap Skil is heel dankbaar voor de inzet van de ploeg vrijwilligers voor de molen.

Voor De Traanroeier is Kaap Skil op zoek naar mensen (m/v) die enthousiast zijn voor de eeuwenoude techniek, houden van klussen en het leuk vinden om hun kennis te delen met anderen. Het is mogelijk om (op termijn) het vak van molenaar te leren, maar dit is geen vereiste. Momenteel is de groep molenaars elke woensdagmiddag aan het werk, maar ook hierin is flexibiliteit mogelijk. Heb je interesse of wil je er meer over weten? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Corina Hordijk, manager van Kaap Skil. Zij is te bereiken via corinahordijk(at)kaapskil.nl of 0222-314956.

Stichting Texels Museum

Kaap Skil, museum van jutters & zeelui maakt onderdeel uit van Stichting Texels Museum waaronder ook Ecomare, de Oudheidkamer en de Vuurtoren vallen. Directeur van de stichting is Pauline Folkerts-Nieuwenhuizen.

Bij Ecomare zie je zeehonden, bruinvissen en allerlei andere zeedieren van heel dichtbij. Het museum van het centrum gaat over de natuur van Texel en de zee. Je vindt er onder andere een zeeaquarium en walviszaal. Ecomare is een combinatie van een zeedierentuin, natuurmuseum, opvang en educatief centrum.
www.ecomare.nl

De vuurtoren van het eiland staat op de noordpunt. De oude toren uit 1864 raakte in de 2e wereldoorlog zwaar beschadigd. Rond de kapotte toren werd een nieuwe mantel gebouwd. Op de vierde verdieping kun je om de oude toren heen lopen. Op de omloop, zo’n 45 meter boven zeeniveau, heb je een geweldig uitzicht over de Waddenzee en Texel.
www.vuurtorentexel.nl

De Oudheidkamer is een historisch museum in Den Burg. Binnen vind je antieke meubels en gebruiksartikelen en informatie over het leven van weleer. De kruidentuin is een paradijsje.
www.oudheidkamertexel.nl

Voor overkoepelende jaarverslagen, de CAO en het Strategisch Plan: de website van de Stichting Texels Museum.

Graag het formulier invullen