home UK DE

exposities

Duiken in Details: Verborgen schatten uit het Palmhoutwrak

De tentoonstelling Duiken in Details laat de bezoeker meekijken met het intrigerende onderzoek naar de unieke vondsten uit het Palmhoutwrak. Op een groot touchscreen worden de nieuwste onderzoeksresultaten gepresenteerd. Het onderzoek naar de opgedoken jurk speelt een rol in de expositie, maar ook de andere vondsten komen nadrukkelijk aan bod. In een aparte vitrine zal telkens een ander bijzonder object uit het wrak worden getoond; dat is nu het Lahore-tapijt.

Touchscreen
Op het touchscreen kunnen bezoekers verhalen, foto’s, filmpjes en achtergrondinformatie bekijken en zo het onderzoek op de voet volgen. Naarmate het onderzoek vordert zal het scherm steeds verder worden gevuld. Een identiek informatiescherm staat vanaf januari ook in het Huis van Hilde, het Archeologiecentrum Noord-Holland te Castricum. In een later stadium zal het onderzoek ook via de website van Museum Kaap Skil te volgen zijn.

Lahore-tapijt
Tussen het textiel uit het Palmhoutwrak zijn fragmenten van een bijzonder type oosters tapijt gevonden, geknoopt van wol en zijde. In het exotische dessin zijn dieren te zien, waaronder een leeuw die een koe te grazen neemt en twee drakenkoppen. Dit soort tapijten werd in de 17e eeuw gemaakt in India in de regio Lahore (het huidige Pakistan). Er is wereldwijd slechts een handvol tapijten en tapijtresten met vergelijkbare taferelen bewaard gebleven. Aangenomen wordt dat oosterse tapijten waarop vechtende dieren zijn weergegeven slechts in kleine aantallen naar Nederland zijn verscheept. Het Lahore-tapijt is t/m 12 februari '17 te zien.

Visserstruien II

De truien worden tot eind februari geëxposeerd in het Graanpakhuis

Tot voorjaar 2017 zijn 53 gebreide truien uit bijna evenzoveel vissersdorpen uit Nederland te zien in het museum in Oudeschild. Daarna reist een groot deel van de tentoonstelling door naar Museum The Mo in Sheringham, Norfolk, U.K.

Cultureel Erfgoed
Na het succesvolle boek en bijbehorende tentoonstelling Vissertruien (2013) kwamen er opnieuw verhalen en oude foto’s van vissers in gebreide truien binnen. Reden voor auteur Stella Ruhe om een tweede deel samen te stellen uit de periode 1875-1950. In die tijd droegen vissers gebreide truien van wollen sajet van het Texelse schaap. Foto’s uit verschillende vissersplaatsen laten zien dat de motieven en kleuren van de truien plaats- en streekgebonden zijn. Het fraaie breiwerk laat een vakmanschap en grote creativiteit zien van de talloze anonieme vrouwen en meisjes die de truien maakten. Voor de reizende tentoonstelling zijn tientallen van deze truien aan de hand van de foto’s opnieuw gebreid. Na het Katwijks Museum is Kaap Skil aan de beurt om dit unieke erfgoed op creatieve wijze aan bezoekers te laten zien.

Jac. P. Thijsse
Eerst werd gedacht dat Texel geen eigen trui had. Op smakelijke wijze vertelde Stella Ruhe dat ze herhaaldelijk bot ving in haar zoektocht naar de Texelse trui. Totdat ze gebeld werd door Kaap Skil. Daar was ontdekt dat er wel degelijk een foto met visser in trui was, alleen werd daar steeds overheen gekeken. Middelpunt van deze foto is namelijk Jac. P. Thijsse. Visser Jan Kooger staat naast hem, in gebreide trui. In de tentoonstelling ontbreekt de trui uit Oudeschild natuurlijk niet. Daarnaast zijn er ook twee truien uit Oosterend, waaronder een voor kinderen.

De Visserstruien zijn tot 30 april 2017 in museum Kaap Skil te zien, gratis toegang voor museumkaarthouders.

Waterkamer

Stel je voor dat er geen dijken waren. Dan lag Texel grotendeels onder water. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt ervoor dat wij droge voeten houden. De tentoonstelling 'Waterkamer' gaat over het belang van goede dijkbescherming. De expositie is gericht op de Texelse situatie: van de watersnoodramp in 1953 tot de toekomst. Kijkend door een virtual reality-bril maak je een overstroming van het museumterrein mee. Gelukkig hebben we dijken om dit te voorkomen!

Zelf doen
Op drukke dagen zal geregeld een medewerker van het HHNK aanwezig zijn bij de tentoonstelling. Dan kunnen bezoekers zelf de werking van de dijken onderzoeken op de zogenaamde dijkentafel. 

MUSEUMGEBOUW KAAP SKIL

TimeLaps bouw nieuwe entree Kaap Skil

Het prachtige entreegebouw van Kaap Skil maakt een bezoek aan het museum meer dan bijzonde

In 2012 is het entreegebouw van Kaap Skil geopend. Het is een ontwerp van Mecanoo architecten uit Delft. Het gebouw heeft vier aaneengeschakelde, speelse puntdaken die opgaan in het ritme van dorpse daken die vanaf de zee als golven boven de dijk lijken uit te steken. De houten gevel van Kaap Skil illustreert de eeuwenoude traditie van hergebruik. De verticale lamellen zijn gemaakt van verzaagde hardhouten damwanden uit het Noord-Hollands Kanaal en krijgen zo, net als de aangespoelde collectiestukken van het museum, een tweede leven. Het gebouw heeft internationale prijzen gekregen voor de architectuur en exposities.

DE REEDE VAN TEXEL

animatie uit de expositie

De ankers uit, de zeilen op. Hier op de Reede achter Texel liggen we beschut tegen de westenwind.

De Reede van Texel is in de Gouden 17e Eeuw 's werelds belangrijkste ankerplaats geweest. De rijk beladen schepen van en naar Amsterdam ankerden voor vertrek en bij terugkomst achter het eiland. Het was daar een prachtig schouwspel van masten en zeilen, geluiden van krakend hout en klotsende golven. Nederlands Gouden Eeuw zag je terug op de Reede van Texel. Nu zie je het in Kaap Skil.

ARCHEOLOGIE ONDER WATER

Archeologie onder water

Een westerstorm, een losgeslagen anker. Er is paniek op de Reede van Texel. Een scheepsramp voltrekt zich.

De zeebodem rond Texel ligt bezaaid met scheepswrakken. Niet zo gek als je bedenkt dat hier dagelijks honderden schepen lagen en voorbij trokken. Veel wrakken liggen diep onder het zand en komen misschien wel nooit meer tevoorschijn. Maar er zijn ook wrakken die net boven het zand uitsteken. Wie daar op duiken en wat er gevonden is, vertellen zij zelf in Kaap Skil.

JUTTERIJ

Harde wind of liever nog een goede storm doet de jutters naar het strand trekken.

Jutten is al een eeuwenoude traditie. Vroeger gingen bewoners van het eiland naar het strand voor aangespoeld hout. Daarvan bouwden zij een schuur of brandden ze de kachel. Nu er niet zoveel hout meer aanspoelt denk je misschien dat er ook niets meer te jutten is. Maar dagelijks spoelt er nog van alles aan. Wat dat allemaal is, kan je zien in de indrukwekkende jutterij van Kaap Skil. In de film een kennismaking met de jutters van Texel en hun prachtige verhalen.

Film: de jutters van Texel

VISSERSHUUSIES

Voor de één het feest der herkenning en voor de ander een verbazende ervaring.

Het museum heeft een prachtig buitenterrein waar de bezoeker heerlijk rond kan dwalen en bijzondere objecten kan bekijken. En waar je even kan binnenlopen in de vissershuisjes. In de huisjes ga je terug naar de periode tussen 1930 en 1950. Voor veel bezoekers zal het een feest van herkenning zijn. De grote radio in de kamer, het gewolkte emaille in de keuken, de pomp boven het aanrecht, de bedstede achter de deurtjes, de kolenkit naast de kachel en de asbak op tafel. Bijzonder aan deze huisjes is dat je ervaart hoe de mensen toen leefden op een heel klein oppervlak en ziet hoe wonen en werken door elkaar lopen.

MOLEN DE TRAANROEIER

Wie noemt zijn molen nou Traanroeier. Wat is dat eigenlijk, een traanroeier?

De molen van Oudeschild komt eigenlijk uit Zaandam. In 1902 is de molen daar gesloopt en hier weer opgebouwd. Nu is de molen niet meer weg te denken uit Oudeschild en het museum. Het heden en verleden van de molen kun je in de Traanroeier zien. En ook waar die vreemde naam vandaan komt. Meer informatie over De Traanroeier en donateur worden: www.traanroeier.nl

VAREN VOOR TEXEL

Je komt met de boot en je gaat met de boot. Maar zo gewoon is dat helemaal niet. Varen voor Texel vertelt de bewogen geschiedenis van 100 jaar veerverbinding tussen Texel en Den Helder.

Ruim honderd jaar wordt de veerverbinding tussen Texel en Den Helder verzorgd door Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO). De geschiedenis van TESO is te zien in de tentoonstelling ‘Varen voor Texel’. Een informatieve tentoonstelling waarin je met forse stappen wandelt van de eerste stoomboot naar het laatste dubbeldekschip.

DE DUIKBOOT VAN KAPITEIN VERBEL

Wie durft met de nerveuze kapitein Verbel een duik onder water te nemen?

Een duikboot waarmee je onder water naar wrakken kunt zoeken. Dat is wat de nerveuze kapitein Verbel heeft gemaakt. Zijn duikboot staat hier bij het museum. Hij zoekt bemanningsleden om op de Reede van Texel op zoek te gaan naar wrakken van VOC schepen. Durf jij het avontuur aan?

Graag het formulier invullen