home UK DE

activiteiten

Knoop je eigen sleutelhanger

Maak je eigen sleutelhanger van een houten bolletje, een ring en twee gekleurde touwtjes.

Wat wordt het? Een piraat of een vissersman? Leef je uit op een mooi poppetje voor aan je sleutelbos!

Juttersverhalen

"Het één nog meer waargebeurd dan het ander." Om 13.30 en 15.00 uur vertelt de jutter in de juttersschuur van Kaap Skil sterke en stoere verhalen.

Jutten is al een eeuwenoude traditie. Vroeger gingen bewoners van het eiland naar het strand voor aangespoeld hout. Daarvan bouwden zij een schuur of brandden ze de kachel. Nu er niet zoveel hout meer aanspoelt denk je misschien dat er ook niets meer te jutten is. Maar dagelijks spoelt er nog van alles aan. Wat dat allemaal is, kan je zien in de indrukwekkende jutterij van Kaap Skil.

In onze agenda vind je het dagelijkse programma.

Workshop Jutterstuk maken

Op het strand van Texel spoelen elke dag weer rommeltjes aan die je nergens meer voor kunt gebruiken. Een flessendop, een stukje touw, een kapotte plank, een oude werkhandschoen, allemaal voorwerpen die nutteloos lijken. Maar in de juttersworkshop maken we van al deze rommel weer prachtige creaties.

Onder leiding van kunstenaar Paulien Valk word je uitgedaagd om met de vondsten van het strand je eigen prinses of heks tevoorschijn te toveren. Je zult versteld staan van je eigen kunnen en wat je van oude rommel wel niet kunt maken.

(controleer de agenda voor dag en tijd van deze activiteit)

Visroken

Vrijdagochtend vaart de hele vissersvloot van Texel weer de haven in.

De vis wordt gelost bij de afslag en in de thuishaven wordt het schip schoongemaakt en opgeruimd. Touw en kettingen worden uit de knoop gehaald en de netten worden gerepareerd. Dan naar huis om het rookvat aan te maken en de vis te roken. In Kaap Skil kan je ook genieten van de geur en de smaak van heerlijk gerookte vis. Onze visroker zal voor u lekkere poon roken.

(controleer de agenda voor dag en tijd van deze activiteit)

Touwslaan

In de scheepvaart en de visserij zijn allerlei soorten touw nodig. Die werden door de touwslager gemaakt. Dat is een beroep dat vrijwel uitgestorven is, want tegenwoordig worden de touwen door machines gemaakt.

Touwslaan is het maken van een touw door garens of draden in elkaar te draaien. De touwslagers maakten de garens aan haken vast en met het draaiwiel werden de garens in elkaar gedraaid. De draden maakten slagen om elkaar heen. Daarom heten ze touwslagers. Het touwslaan gebeurde buiten op de lijnbaan. Soms werden er wel touwen van een paar honderd meter geslagen en daarvoor had je veel ruimte nodig. Wil je zien hoe het touwslaan werkt, kom dan naar het museum en het wordt je allemaal uitgelegd en misschien mag je zelf wel helpen.

(controleer de agenda voor dag en tijd van deze activiteit)

Smeden

Vroeger hoorde je in dorpen en steden het gehamer op het aambeeld door de smid. Een enorm lawaai wat je nu niet meer zou willen horen. Behalve dan misschien in een museum. Nou dat kan. In Kaap Skil is de smid aan het werk in zijn smederij. Daar zal je zien dat smeden een prachtig ambacht is waar je van keihard staal de prachtigste dingen kan maken. En dat dit met een hoop lawaai gepaard gaat, maakt het alleen maar mooier.

(controleer de agenda voor dag en tijd van deze activiteit)

Zeemansverhalen

Zeemannen hebben de mooiste verhalen. Ze reizen heel de wereld rond en komen op plekken die je als normale sterveling nooit zult zien. En ze beleven daar dingen die je als vakantieganger nooit zou meemaken. Daarom een reden om naar Kaap Skil te komen en te luisteren naar de sterke zeemansverhalen die allemaal even waar zijn.

(controleer de agenda voor dag en tijd van deze activiteit)

Verhalen uit het dorp Skil

Oudeschild is een hechte vissersgemeenschap waar families al generaties lang met plezier wonen. Dat er wel wat veranderd is in al die jaren wordt verteld in de vissershuisjes. Wil je weten hoe het leven vroeger was? Hoe ze woonden, waar de kinderen mee speelden, welke kleren ze aan hadden of wat ze aten? Dan moet je naar het museum komen en kun je alles vragen.

(controleer de agenda voor dag en tijd van deze activiteit)

Winkelen zoals 50 jaar geleden

In het museum is een winkeltje zoals je ze veel zag in het dorp vijftig jaar geleden. Klein maar overvol met koopwaar. Drie middagen per week zijn de verkoopsters aanwezig en zij kunnen je precies vertellen wat er allemaal in de winkel ligt, van wie de winkel was, hoe de bakkerij achter de winkel werkt en waarom ze van die prachtige kleren aan hebben.

(controleer de agenda voor dag en tijd van deze activiteit)

Netten boeten

In Kaap Skil kan je kijken hoe vissersnetten gerepareerd worden. Als je het zelf wilt proberen is dit je kans.

Alle vissers, jong en oud kunnen netten boeten en breien. Netten breien is het nieuw maken van een vissersnet. Netten boeten is het repareren van een gescheurd net. Vroeger werd het repareren van netten in de schaarse vrije uurtjes thuis gedaan.

(controleer de agenda voor dag en tijd van deze activiteit)

Scheepsmodellen bouwen

Het maken van een miniatuur scheepje dat een exacte weergave is van de werkelijkheid is een vak op zich. Kom kijken als de modelbouwer aan het werk is.

In het museum staat een prachtige maquette van de Reede van Texel met daarop honderden scheepsmodellen. Als je wilt zien hoeveel werk het is om een scheepsmodel zo natuurgetrouw mogelijk te maken van hout moet je eens komen kijken op de woensdagmiddag bij de modelbouwer. Aan de hand van tekeningen wordt minutieus en met engelengeduld plankje voor plankje het model opgebouwd, geschilderd, bewerkt en voorzien van touwen.

(controleer de agenda voor dag en tijd van deze activiteit)

Graag het formulier invullen